Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga att den svenska modellen och kunskaper om den ska genomsyra hela läroplanen och tillkännager detta för regeringen.
Sverige är ett av världens mest fria och jämlika samhällen. Tillsammans med övriga nordiska länder sticker Sverige ut globalt sett. Till grund för detta ligger den modell som brukar kallas den nordiska samhällsmodellen – en generell välfärd byggd på solidarisk omfördelning av resurser för att jämna ut livschanser och utfall. Starka parter förhandlar under överinseende eller tillsammans med en stark stat. Det finns många likheter mellan de nordiska ländernas sätt att organisera samhället. Men givetvis är varje land unikt. Därav finns också den svenska modellen.
Kunskapen om den svenska modellen och dess betydelse för vårt land är många gånger låg. Den tas för given av breda folklager. Ett tydligt exempel på det är när frågan om lägsta lagliga lön diskuteras. Många känner inte till att vi inte har en lagstadgad minimilön i Sverige. Att lönerna i huvudsak regleras i kollektivavtal är för många helt okänt. Precis som att många inte förstår sambandet mellan kollektivavtal och en god pension.
För att komma till rätta med detta måste kunskapen om den svenska modellen öka. Skolan har här en avgörande roll. Under många år har entreprenöriellt lärande tillåtits genomsyra läroplanen. Det är inget fel i att undervisa i detta. Vi behöver entreprenörer. Men vi behöver också lyfta fram hur svensk arbetsmarknad är organiserad och hur det svenska samhället är uppbyggt. Därför bör det övervägas om inte den svenska modellen också ska genomsyra allt lärande i skolan. Det ska vara lika självklart att arbeta som lönearbetare inom ramen för ett kollektivavtal som att starta ett eget företag. Det ska vara lika självklart att vara fackligt förtroendevald som att vara arbetsgivare.
Samhället skapar vi tillsammans och alla behövs. Att Sverige är ett så fantastiskt land beror på att vi har en unik och framgångsrik modell. Den svenska.
Ola Möller (S) |
|