Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om trygga anställningar och tillkännager detta för regeringen.
År 2020 kommer att gå till historien då vi i Sverige och i stora delar av världen drabbades av en pandemi och vi fick lära oss att covid-19 var en ny allvarlig sjukdom som många människor dog av. Vi skulle skydda och förhindra att äldre och svaga skulle bli smittade, många snabba insatser gjordes och personalen fick en enormt tuff arbetssituation och arbetsbörda.
I framtiden så kommer utredningar och forskning ge svar på många av dagens frågor som varför vi inte kunde skydda våra äldre bättre från att drabbas av covid-19 och varför så många dog på särskilt boende.
Redan tidigare var det känt att det fanns brister i äldreomsorgen, organisatoriska brister, personalbrist, brist på rätt kompetens och många med tidsbegränsad anställning som kallas in vid behov.
Tidsbegränsade anställningar är ett stort problem för den enskilde inte bara för att denne saknar trygghet i sin försörjning och inte får möjlighet till kompetensutveckling utan också för att denne får svårt att kvalificera sig till socialförsäkringar m.m.
I pandemins spår fick visstidsanställda inte alltid samma möjligheter som tillsvidareanställda till ersättning för karensavdrag, sjuklön m.m. som behövdes då personalen skulle vara hemma vid symtom för att förhindra smitta.
Avsaknaden av fasta jobb får allvarliga konsekvenser på såväl ett individuellt som ett samhälleligt plan och det minskar kvalitén i vår offentligt finansierade välfärdssektor.
Anställningstrygghet och långsiktig personalplanering är nödvändigt för att upprätthålla kvalitet, för att klara av framtidens kompetensförsörjning och personalhälsa i välfärden.
Riksdagen har ett ansvar att motverka otryggheten på svensk arbetsmarknad för såväl kvinnor som män och då behövs fler trygga anställningar.
Ann-Christin Ahlberg (S) |
|
Caroline Helmersson Olsson (S) |
Paula Holmqvist (S) |
Gunilla Svantorp (S) |
Inga-Lill Sjöblom (S) |