Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att kvalitetssäkra Försäkringskassans arbete och tillkännager detta för regeringen.
”Jag tänker försöka vända detta till ngt bra … istället för att ge upp … det är inte jag.”
Detta är ett citat ur en mailkonversation jag haft med en kvinna som upplevt det mesta när det kommer till felbehandling, att hennes sköldkörtelproblematik lett till följdsjukdomar som utmattning, reumatiska bekymmer m.m. Att ständigt kämpa för sin rätt gentemot sjukvården, som bollar henne fram och tillbaka, Försäkringskassans medarbetare som bedömer olika och som anser att läkarintygen är för tunna trots väldokumenterad sjukdomshistorik och bekräftad arbetsförmågenedsättning. Avslag på sjukpenning i väntan på nya läkarintyg som är omöjliga att presentera då läkaren remitterat till i detta fall Sköndal för ny utredning och där väntetiden som från början var 1 år nu är uppe i 2 år. Onödigt lidande för den drabbade som väntar men också merarbete för de som handlägger och vårdar.
Denna historia är inte unik. Det finns många kvinnor och män som upplever att det system vi har byggt upp för att säkra god vård och hälsa inte håller.
Det bör ske ett omfattande arbete och omtag som rör kvalitetssäkringen inom handläggningen på Försäkringskassan och dess samverkande organ. Här kommer några förslag.
Socialförsäkringen är en stor del av den offentliga tryggheten och är viktig för många människor, hushåll och samhället i stort. En del av socialförsäkringen är att ge ekonomisk trygghet vid sjukdom i form av sjukpenning.
Regeringens utgångspunkt bör vara att alla som kan jobba också ska jobba. Detta innebär att vi måste bygga ett samhälle och arbetsliv som är hållbart. En del i att skapa ett tryggt samhälle handlar om att välfärdssamhället fångar upp personer som har behov av det. Det bör därför ske ett omfattande arbete och omtag som rör kvalitetssäkringen inom handläggningen på Försäkringskassan och dess samverkande organ.
Det finns många personer som upplever att det system vi byggt upp för att säkra god vård och hälsa inte håller. Regeringen bör se över hur Försäkringskassan kan bli mer digital och använda inspelade samtal med klienter. Detta för att undvika att ord ställs mot varandra och för att minimera missförstånd. Samverkan och samarbete med sjukvården kan ske mer effektivt genom tekniken. Ansvaret ska inte ligga på den sjuka utan med dennes samtycke kan Försäkringskassan begära in kompletteringar som kan skickas digitalt. Regeringen bör se över möjligheten att tillsätta en granskningsgrupp som ser över ärendena för att främja likvärdig hantering och rättssäkra beslut vilket också underlättar för rättssamhället i stort. Slutligen, när man söker skadestånd från Försäkringskassan ska den inte själv göra bedömningen utan en oberoende avdelning. En reform av hanteringen av sjukpenningen skulle samtidigt främja arbetsmiljön och underlätta för medarbetare på Försäkringskassan att fatta rättssäkra beslut.
Roza Güclü Hedin (S) |
|