De som idag bor på landets äldreboenden är samma personer som lagt grunden för det unika välfärdsland som Sverige är idag. Dessa hjältar, som genom hårt arbete och strävan byggt vårt land, förtjänar en vård och omsorg av världsklass på ålderns höst.
Det är delvis en fråga om resurser, och på den punkten är det utmärkt att den socialdemokratiskt ledda regeringen har tillfört ökade medel till landets kommuner och regioner. Det är också bra att regeringen under förra mandatperioden sjösatte en utredning som ser över hur undersköterskor kan ges högre yrkesstatus – genom att göra yrket till ett legitimationsyrke.
Men bortom frågan om välfärdens finansiering och yrkeslegitimation finns även andra viktiga parametrar att ha i åtanke när det kommer till att förbättra dagens äldreomsorg. Det är något som blivit mycket tydligt under coronapandemin när många äldre drabbats hårt av covid-19. Nu har regeringen infört ett äldreomsorgslyft, vilket är mycket bra. Men detta får inte bli en tillfällig lösning under pandemin.
Den som jobbar inom svensk omsorg måste ges goda utvecklingsmöjligheter inom sitt yrke, inte minst i takt med att arbetet blir alltmer komplext av det faktum att många äldre med omsorgsbehov idag också är multisjuka. Det behövs bättre arbetsmiljö, fler kollegor och tid för introduktion och kompetensutveckling, men även mer tid för de äldre. Att bara kunna sitta ner och ta en kopp kaffe och småprata en liten stund är oerhört värdefullt.
Därför behöver vi se över möjligheten till långsiktiga insatser och åtgärder för de som arbetar inom äldreomsorgen och för våra äldre. Detta är angeläget och inte en dag för sent både för personalens och för våra äldres bästa.
Roza Güclü Hedin (S) |
|
Maria Strömkvist (S) |
Patrik Engström (S) |