Sveriges kommuner och regioner står inför stora utmaningar. I vissa delar av landet skapar gleshet och avflyttning problem, samtidigt som det i andra delar av landet är tillväxt och inflyttning som skapar investeringsbehov som driver offentliga kostnader. Precis som det nya beslutet till kostnadsutjämning väger upp för gleshetsfaktorer som innebär stora kostnader, behöver kostnader i tillväxtkommuner och -regioner beaktas.
Nuvarande system tar inte tillräcklig hänsyn till de stora kostnader och investeringsbehov inom exempelvis infrastruktur, kollektivtrafik, sjukvård, omsorg, skola och förskola som hög inflyttning och stark tillväxt för med sig. Ett utjämningssystem som inte i tillräcklig grad tar hänsyn till detta är att incitamenten för kommuner och regioner för att främja tillväxt försvinner och är till skada för hela landets tillväxt.
Skatteutjämningssystemet i sin helhet bör ses över – med särskilt fokus på hur inkomstutjämningssystemet bättre kan utformas för att främja tillväxt. Staten bör ta ansvar för att ytterligare dämpa de effekter som uppstår för de kommuner och regioner som får störst negativ bidrags- eller avgiftsförändring till följd av riksdagens beslut. På så sätt minskas de negativa effekter som kan uppstå på kort sikt i den kommunala verksamheten och bättre planeringsförutsättningar kan ges.
Precis som utmaningar på landsbygden ska beaktas behöver även tillväxtregioners utmaningar ges bättre förutsättningar. Endast så kan konflikten mellan stad och land överbryggas och tillväxten, konkurrenskraften och välfärden i Sverige värnas och stärkas.
Camilla Brodin (KD) |
|