Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om ett statligt testamentsregister och tillkännager detta för regeringen.
Arvstvister är ofta uppslitande och kan innebära en påfrestning som skadar tidigare fridfulla familjer för all framtid – och detta sker ofta mitt i sorgen efter att en närstående har avlidit. Att under denna mycket svåra och känslosamma stund dessutom dras in i en arvstvist och behöva hantera nya konflikter kan i många fall vara helt onödigt.
Enligt lag ska bouppteckningar och äktenskapsförord registreras hos Skatteverket, just för att det är viktiga juridiska avtal. Det gäller dock inte testamenten, vilket innebär att den som författat ett testamente inte får samma garantier för att det som skrivs blir kvar. Vare sig det förvaras i hemmet eller i ett bankfack kan testamentet avsiktligt eller oavsiktligt försvinna. För att vara säker på att så inte sker finns möjligheten att mot betalning hyra en plats för det hos vissa advokatfirmor och begravningsentreprenörer. Mot bakgrund av att det rör sig om privata företag kan dock vad som helst hända. Förvaltaren går i konkurs, drabbas av uppköp eller något annat och risken, inte minst om testamentet skrivits för väldigt länge sedan, är att testamentet även i dessa fall försvinner.
Mot bakgrund av att Skatteverket har öppnat för att hantera testamenten och att vi redan vet att det finns stöd för denna möjlighet bland riksdagsmajoriteten kan man fråga sig varför regeringen fortfarande inte återkommit med en proposition. Frågan är inte särskilt svår och den lösning som föreslås skulle underlätta avsevärt för de som mist en
närstående. Regeringen bör snarast återkomma med ett förslag för att upprätta ett statligt testamentsregister, exempelvis hos Skatteverket.
Markus Wiechel (SD) |
|