Motion till riksdagen
2020/21:620
av Solveig Zander (C)

Integritetsbalk


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att lagstifta om en integritetsbalk och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Offentlighetsprincipens syfte är att vi medborgare ska ha insyn i myndigheternas arbete. Verkligheten är en annan och det blottar oss medborgare på ett mycket obehagligt sätt. Vi har absolut ingen kontroll över våra personliga uppgifter. Detta gör det så klart bekvämt och enkelt för varje nyfiken granne, hobby-stalker eller lurendrejare att kart­lägga mig och alla andra i minsta detalj. Det är inte syftet med offentlighetsprincipen utan det blir helt fel. Centerpartiet värnar grundlagsskydd för den personliga integri­teten. Det betyder att den behöver förstärkas.

Dagens snabba teknikutveckling är mycket positiv, men medför samtidigt nya sätt att kartlägga och övervaka, både stater, företag och enskilda individer. Den politiska utmaningen är att finna en balanspunkt som stärker integritetsintresset i förhållande till kommersialism och övervakningsiver. Integritetsskyddskommitténs omfattande arbete visar tydligt att integritetsskyddet är för lågt beaktat i svensk lagstiftning. Det är över 10 år sedan integritetsutredningen överlämnade sitt arbete och det blev lagstiftning. Mycket har hänt tekniskt i vårt samhälle sedan dess. De senaste åren har olika ingripande tvång­smedel införts, t ex hemlig dataavläsning, samtidigt som kameraövervakning tillåts på alltfler offentliga platser. Mycket har gjorts i akt och mening för att försvåra för den organiserade brottsligheten, ge brottsbekämpande myndigheter bättre verktyg och öka människors trygghet i t ex kollektivtrafiken, men frågan är hur den enskildes integritet i sin helhet påverkas. 

Integritetsskyddet måste grundas i varje individs rätt till sig själv och sin privata sfär.

Det behövs en ny, modernare lagstiftning, en integritetsbalk, anpassad efter dagens förhållanden. Helt enkelt ge den enskilde ett bättre integritetsskyddande och möjligheter till ökad forskning på området. Personuppgiftslagen och offentlighets- och sekretess­lagen är exempel på lagar som skulle kunna vara del av integritetsbalken.

Att starta arbetet med framtagande av en integritetsbalk, vilket ska leda till en lagstiftning av densamma, borde vara självklart med hänvisning till ovanstående.

 

 

Solveig Zander (C)