Motion till riksdagen
2020/21:542
av Dennis Dioukarev (SD)

Förnybara drivmedel i kollektivtrafiken


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om förnybara drivmedel och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Flera av landets trafikhuvudmän har långtgående mål och krav avseende användandet av förnybara drivmedel inom kollektivtrafiken. Exempelvis drivs 45 procent av Västtrafiks bussar med RME och 27 procent med HVO.

RME samt flera av råvarorna som används för att framställa HVO ger upphov till högre utsläpp av växthusgaser än deras fossila motsvarighet diesel. Detta är vetenskapligt etablerat och anses inte längre kontroversiellt utanför Sverige.

Svensk beskattning av drivmedel bytte den 1 juli 2018 system från att tidigare ha medgett skattebefrielse för biodrivmedel till att istället beskatta alla drivmedel på samma sätt. Andelen biodrivmedel styrs istället av ett reduktionspliktssystem som ålägger driv­medelsförsäljare att hålla en viss andel reduktion av växthusgaser sett till deras årliga försäljning. Dock kvarstår skattebefrielse för höginblandade biodrivmedel i de fall att drivmedelsleverantören har klarat av att uppnå reduktionsplikten. Detta skapar ett utrym­me för kollektivtrafikoperatörer att även fortsättningsvis kunna använda höga andelar förnybara drivmedel som kan inhandlas till en mycket låg skattesats. Detta samtidigt som flera av dessa biodrivmedel tydligt har pekats ut som orsakande till högre utsläpp än deras fossila motsvarigheter.


Höginblandade förnybara drivmedel bör därför erläggas med samma skatt som övriga drivmedel och de biodrivmedel som nyttjas för kollektivtrafikändamål måste klara en reduktion om minst 60 procent växthusgasutsläpp relativt deras fossila motsvarigheter.

 

 

Dennis Dioukarev (SD)