Sverige har infört en flygskatt, en skatt som tas ut per passagerare och flygresans slutdestination. För kortare resor blir skatten 62 kronor per passagerare, och för längre resor 260 kronor per passagerare. Att ha skatt på flygresor i ett land och inte i alla länder gör att resmönster kan ändras, och de länder som har flygskatt får ett mindre antal resenärer.
Flygindustrin har noterat en ökad aktivitet på Kastrups flygplats i Danmark och ett minskat resande från Arlanda. Flygbolagen, som har en tuff tid nu, ändrar sina rutter och förlägger i högre utsträckning flyg från länder utan flygskatt. Flyget är en viktig del av vår infrastruktur och skatter på avstånd är destruktiva, inte minst för de boende i norra Sverige.
För att inte ekonomiskt missgynna flyget i Sverige bör flygskatten tas bort.
Flyget står inför stora klimatutmaningar och kämpar hårt för att göra flyget fossilfritt. Att göra flyget fossilfritt är dyrt och ställer stora krav på bränslen med mera. Flygindustrin säger själv att biobränslet inte kommer att räcka till alla plan och kostnaden för biobränsle är 4 gånger högre än för flygfotogen. Flyget tillsammans med flygplatserna arbetar ständigt med miljöförbättrande åtgärder mot ett fossilfritt flyg; det kan
handla om allt från logistik till ruttoptimering. Om flygskatten inte avvecklas bör den skatt som tas ut i form av flygskatt återinvesteras i ett grönare flyg.
Jimmy Ståhl (SD) |
|