Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att uppmana regeringen att upprätta en åtgärdsplan för Dalabanan i syfte att öka dess kapacitet och standard så att turtätheten kan öka och restiden minska och tillkännager detta för regeringen.
Enligt regeringen ska hela Sverige inte bara leva, utan också växa. Ur det perspektivet är det inte rimligt att en tågresa mellan Mora och Stockholm på Dalabanan tar 60 minuter längre tid än motsvarande sträcka mellan Karlstad och Stockholm. Flyg är dessvärre inget alternativ, sedan en tid tillbaka saknar sträckan Mora-Stockholm reguljär trafik.
Dalarna är ett av Sveriges största turistlän. Med fem miljoner gästnätter 2018 placerar sig Dalarna direkt efter de tre storstadslänen vad gäller antal besökare. Mora som är något av centralort för turismen i länet samlade enbart till Vasaloppet förra året 62 000 deltagare från 45 olika länder.
Utvecklingen av tågtrafiken på Dalabanan har under lång tid hämmats av banans låga kapacitet och standard. Förslaget till nationell plan 2018–2029 innefattar inte nödvändiga åtgärder för att korta restiden och utveckla länen längs sträckan. Dessutom finns risk för hastighetsnedsättning på vissa delsträckor, vilket i sin tur inverkar negativt på exempelvis sträckan Sala–Uppsala.
Föreningen Dalabanans Intressenter har i ett remissvar gällande nationell plan redovisat och tydliggjort behovet av att prioritera investeringar i Dalabanan. Regeringen har med förslaget på nationell plan för 2018–2029 dock sänkt ambitionsnivån jämfört med det avtal som tidigare upprättats mellan dåvarande Banverket och intressenterna längs banan. Dessa intressenter har de senaste fem till tio åren gjort investeringar för att uppfylla sin del av detta avtal.
Även om vissa delförbättringar har genomförts behövs en ny plan för hela sträckan Mora-Stockholm. Regeringen bör därför skyndsamt tillsätta en utredning och inom ramen för den inkludera en åtgärdsplan i syfte att öka Dalabanans kapacitet och standard, turtätheten måste öka och restiden minska.
Att hela Sverige ska leva är ett centralt politiskt mål för såväl regeringen som Kristdemokraterna, för att det ska uppnås krävs ömsesidigt förtroende och konstruktiv dialog mellan inblandade parter. Statens, kommunernas och regionernas intressen och avsikter måste samordnas och gå hand i hand.
Lars Adaktusson (KD) |
|