Förslag till riksdagsbeslut
-
Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Sverige bör säkerställa att sanktioner mot den belarusiska diktaturregimen snabbt kommer på plats och tillkännager detta för regeringen.
-
Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att sanktionerna mot den belarusiska diktaturregimen ska riktas direkt mot enskilda befattningshavare och personer med ansvar för det riggade valet och övergrepp mot folket och tillkännager detta för regeringen.
-
Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Sverige bör ta initiativ till en utökad samverkan med frivilligorganisationer och den politiska oppositionen och tillkännager detta för regeringen.
-
Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Sverige bör erbjuda oppositionen praktisk hjälp med exempelvis bevakning och internationell närvaro i fängelser och häkten och tillkännager detta för regeringen.
Motivering
Äntligen händer det. Efter 26 år av envåldshärskande gungar nu marken under diktatorn Aleksandr Lukasjenkos fötter. Hundratusentals människor i Belarus har gett sig ut på gatorna för att kräva sin rätt till frihet.
Någonting stort är på väg att hända, bara två timmars flygresa från Stockholm. Ett fritt Belarus kräver dock mer än förhoppningar och önsketänkande. Sverige och EU kan, och måste, göra mycket mer. Det är dock mycket skrämmande att EU, mer än en månad efter valet, inte förmått att ens enas om sanktioner mot Lukasjenkos regim.
Varje dag nås vi av nya skakande rapporter om våld och övergrepp mot landets befolkning. Övergreppen riktas mot personer vars enda brott är att de deltagit i fredliga demonstrationer.
I det politiska tumult som råder är det uppenbart att Vladimir Putin betraktar Belarus som Moskvas intressesfär. Man har tydligt deklarerat att man kommer att stödja Lukasjenko och att Ryssland aktivt tar ställning mot den frihetstörstande befolkningen. Putin har deklarerat att man står berett att ingripa militärt mot det som betecknas som ”destruktiva krafter”.
Sedan 2009 är Belarus en del av EU:s grannskapspolitik via det östliga partnerskapet. Tillsammans med ytterligare fem nationer i östra Europa och södra Kaukasus har man haft möjlighet att fördjupa de bilaterala relationerna till EU. Med detta som utgångspunkt måste Sverige och EU agera kraftfullt. Följande behöver göras:
-
Sanktioner mot den belarusiska diktaturregimen är nödvändiga och måste nu snabbt komma på plats. Sanktionerna måste vara direkt riktade mot enskilda befattningshavare och personer med ansvar för det riggade valet och övergrepp mot folket.
-
Den politiska och ekonomiska hjälpen till demokratikämpar och civilsamhälle måste breddas. Sverige bör ta initiativ till en utökad samverkan med frivilligorganisationer och den politiska oppositionen.
-
Sverige måste tydligt ställa krav på att Aleksandr Lukasjenko lämnar ifrån sig makten. Sverige bör också erbjuda praktisk hjälp med exempelvis bevakning och internationell närvaro i fängelser och häkten.