Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att uppdra till regeringen att utreda om CSN:s regelverk ska styra det akademiska läsåret som i dag och tillkännager detta för regeringen.
För att kunna erhålla studiemedel på heltid krävs det att du studerar minst 1,5 högskolepoäng per vecka. Ett läsår utgörs av 40 veckor och det innebär i huvudsak att höstterminen blir 20 veckor och slutar vid januari månads utgång. När systemet infördes var det många som upplevde att det blev en försämring då det inte var optimalt för studenters återhämtning. Nu har detta system gällt en tid och det finns alla skäl att utvärdera om det är akademiskt och pedagogiskt rimligt att läsåret så tydligt styrs av CSN:s regelverk. Idag krävs denna läsårsindelning för att elever som studerar heltid ska erhålla studiemedel för detta. Om läsåret förläggs så att studenterna inte når 1,5 hp/vecka så erhåller de enbart studiemedel för deltid denna period.
Det borde vara möjligt att säkerställa att läsåret kan förläggas friare för lärosätena samtidigt som det säkras att studenterna erhåller studiemedel för heltids- respektive deltidsstudier utifrån de läsperioder som läggs upp. En genomlysning som gör det möjligt att avsluta höstterminen vid jul med en omtentaperiod direkt efter helgerna bör ingå i en sådan översyn. En sådan justering skulle även kunna bidra till de studerandes
förbättrade hälsa genom tid för återhämtning. Med tanke på den växande psykiska ohälsan hos många unga skulle en sådan effekt vara välkommen.
Kerstin Lundgren (C) |
|