Motion till riksdagen
2020/21:4054
av Kjell-Arne Ottosson m.fl. (KD)

med anledning av prop. 2020/21:183 Utfodring av vilt


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringens förslag i propositionen bör kompletteras med att en kontrollstation för utvärdering av reformen upprättas två år efter förslagens ikraftträdande, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att förslagen i propositionen endast bör omfatta klövvilt och tillkännager detta för regeringen.
  3. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Naturvårdsverket ska ta fram generella regler rörande förbud mot utfodring som tillåter lokal hänsyn, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.
  4. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) eller annan myndighet bör få i uppdrag att i fall av smittorisk besluta om begränsningar i utfodring av vilt samt vidta andra utfodringsåtgärder som anses nödvändiga för att hindra smittspridning och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Regeringen avser med propositionen (2020/21:183) Utfodring av vilt att göra det möjligt att meddela förbud mot och villkor för utfodring av vilt. Enligt regeringens förslag ska länsstyrelsen i enskilda fall kunna besluta om förbud mot eller villkor för utfodring av vilt som inte hålls i hägn, om det behövs för att förebygga eller minska risken för trafikolyckor med vilt eller risken för att viltet orsakar allvarliga skador på egendom. Beslut om förbud eller villkor ska avse ett visst begränsat område och gälla för en begränsad tid. Regeringen föreslås vidare få ett bemyndigande att meddela föreskrifter om vad förbud mot och villkor för utfodring får omfatta.

Evidensläget för utfodringen

Kristdemokraterna anser att regleringen är motiverad utifrån de omfattande skador som orsakas av klövvilt och då främst vildsvin. En enig riksdag har antagit en livsmedels­strategi med inriktningen att öka vår produktion av livsmedel. Skadorna från vildsvin hämnar allvarligt den ambitionen. Enligt en undersökning av SLU från 2016 uppgick skadorna i jordbruket till 1,1 miljarder, men det föreligger med största sannolikhet ett stort mörkertal i detta utifrån den växande vildsvinsstammen. Samtidigt föreligger en osäkerhet kring evidensläget. Det finns en risk att vilt som inte längre utfodras med små mängder i avledande syfte söker sig till åkrar och trädgårdar i födosökandet. Eftersom ca 60 procent av vildsvinen i dag skjuts på åtel är det viktigt att redskapet kan fortsätta användas. Kristdemokraterna vill därför göra ett medskick till regeringens förslag bör kompletteras med att en kontrollstation upprättas två år efter förslagens ikraftträdande. Kontrollstationen kan då ta fasta publicerad forskning som för närvarande bedrivs samt dra lärdomar av erfarenheter som gjorts till följd av nu liggande förslag. Behovet av att uppdatera kunskapsläget kring vildsvinstammens utbredning och omfattningen av djurens skadeverkningar är stort, utifrån konstaterade skador och indikationer från viltolycksstatistiken.

Propositionens omfattning

Utskottet har tidigare i ett tillkännagivande 2016 nått rekommendationen att en reglering inte bör formuleras som ett generellt förbud mot utfodring av vilt med möjlighet till undantag. Enligt utskottet bör det i stället finnas möjlighet att i enskilda fall meddela förbud när andra lösningar inte är möjliga eller när det går att påvisa en påtaglig skada. Ett förbud bör således kunna begränsas till att endast omfatta ett visst område och bör även kunna vara tidsbegränsat. Vidare anser utskottet att det framför allt är felaktig och överdriven utfodring av klövvilt som bör regleras.

I kontrast till tillkännagivandet föreslår nu regeringen att förbudet mot utfodring omfattar samtliga viltarter. Som Naturvårdsverket påpekar i remissvar så går det utan problem att hindra klövvilt från att få tillgång till utfodringsplatser andra arter kan tillgå. De föreslagna regleringarna i propositionen bör begränsas till klövvilt.

Smittorisker

Det finns i dag en gemensam beredskapsplan hos Jordbruksverket, Statens Veterinär­medicinska Anstalt (SVA) och Svenska Jägareförbundet för hantering av afrikansk svinpest, vid förekomst i Sverige. Beredskapsplanen bygger på isolering och avskjut­ning. Kristdemokraterna vill även påtala riskerna och hanteringen i samband med utbrott av salmonella. I detta finns beröring till bruket med utfodring och åtel. Krist­demokraterna anser att SVA eller annan myndighet som regeringen beslutar bör få möjlighet att reglera utfodringen av vilt samt vidta andra nödvändiga åtgärder rörande viltet, i syfte att förhindra att smitta sprids mellan djur eller från djur till människa.

Riktlinjer kring utfodring

I likhet med flera remissinstanser anser Kristdemokraterna att det behövs nationella riktlinjer för länsstyrelsernas arbete med ärenden om förbud mot och villkor för utfodring av vilt. Regeringen framhåller att Naturvårdsverket bör får uppdraget att ta fram en vägledning men att länsstyrelserna själva har möjligheten att ta fram gemen­samma rutiner för hur ärenden av detta slag ska handläggas. Kristdemokraterna vill emellertid för implementeringens skull betona vikten av att Naturvårdsverket ska ta fram generella regler om vad man får utfodra med och med vilka metoder detta får göras.

 

 

Kjell-Arne Ottosson (KD)

 

Magnus Oscarsson (KD)

Magnus Jacobsson (KD)

Camilla Brodin (KD)

Larry Söder (KD)