Motion till riksdagen
2020/21:4040
av Lars Hjälmered m.fl. (M)

med anledning av prop. 2020/21:181 Tidsfrister och kontaktpunkt för att främja tillförsel av förnybar energi


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att elnät ska byggas ut på alla nivåer och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om korta tillståndsprocesser och tillkännager detta för regeringen.
  3. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör överväga att direktivets regler för förnybar energi även ska gälla fossilfria tekniker och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Ska vi klara att minska utsläppen och ställa om till ett fossilfritt samhälle kommer vi att behöva en ren och stabil elförsörjning. Moderaterna vill se mer kärnkraft och mer förnybart. Implementeringen av förnybartdirektivets artikel 16 ämnar se över hur lång tid tillståndsprocesser för förnybar energi får lov att ta. Moderaterna ställer sig i mångt och mycket bakom hur regeringen väljer att tillämpa artikel 16 i förnybartdirektivet. Som alltid när det gäller tillämpning av EU-direktiv är det viktigt att inte överimplementera utan att hålla sig till vad som är syftet med direktivet. Direktivet gäller förnybart, men det bör även övervägas att liknande åtgärder ska implementeras för övriga fossilfria energislag.

Något som regeringen behöver komplettera i sin promemoria gäller utbyggnaden av elnät. Moderaterna anser att utbyggnaden av elnät bör ske på alla nivåer. Moderaterna vill således att nätkoncession för stam, region- och lokalnät ska omfattas i implemente­ringen. Genom att inkludera alla nivåer säkerställer vi en utbyggnad som hjälper oss att säkra kapacitet och säkerställa en stabil elförsörjning. Moderaterna vill också generellt se att tillståndsprocesserna förkortas och att myndigheter återkommer i rimlig tid med beslut om ansökningar för de aktörer som vill bygga ut elnät och förnybart. Likaså vill Moderaterna generellt att det ska bli tydligare vilken myndighet som ska kontaktas i vilket ärende. Det hade varit önskvärt om aktörer endast hade en myndighet som kontaktpunkt för alla tillstånd som behövs för deras verksamhet.

 

 

Lars Hjälmered (M)

 

Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

Lotta Olsson (M)

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)