Regeringen föreslår att reglerna för Allmänna arvsfonden moderniseras för så att fonden även i fortsättningen ska vara ett relevant och rättssäkert sätt att förvalta arv efter personer som saknar arvsberättigade släktingar. Meningen med moderniseringen är att lagen ska vara tydlig och lättöverskådlig för dem som berörs av den och för de organisationer som kan söka pengar ur fonden.
Sverigedemokraterna ställer sig positiva till förslaget om att utvidga Allmänna arvsfondens målgrupper till att även omfatta äldre personer. Vi anser att den nya målgruppen kommer att öka såväl allmänhetens intresse som förtroende för Allmänna arvsfonden. Fondens kapital har vuxit markant under åren. Det finns därför ett utrymme för att fonden kan användas för att främja verksamheter till förmån för ytterligare en målgrupp och därmed bidra till en positiv samhällsutveckling
Sverigedemokraterna avstyrker dock förslaget om att högst 10 procent av beslutade medel får fördelas till projekt för äldre personer. Vi delar statskontorets åsikt att Arvsfondsdelegationen bör ha möjlighet att fördela mer medel om den bedömer att behovet av projekt för äldre personer och inkomna projektansökningar motiverar en höjning.
Vi anser att det är viktigt att angelägna projekt för nuvarande målgrupper inte trängs undan av projekt för äldre. Men att sätta en absolut gräns på 10 procent innebär att man inte tar hänsyn till behovet av projekt för äldre personer. Den målgruppen får då generellt lägre prioritet än nuvarande grupper. Det kan uppfattas som att Allmänna arvsfondens målgrupper har olika värde och att de behandlas på olika sätt. Detta skulle i så fall kunna motverka den positiva inverkan som en ny målgrupp kan komma att ha på Allmänna arvsfondens verksamhet.
När staten tar ansvar för avlidnas tillgångar är det också statens ansvar att säkerställa att varje krona används på ett korrekt och ansvarsfullt sätt. Det måste säkerställas att medlen uteslutande går till projekt som vilar stadigt på demokratiska principer och samtidigt skapar ett tydligt mervärde för målgruppen. Sverigedemokraterna menar att det är fullt rimligt med ökad transparens och att det därför borde införas en strikt resultatredovisning av mottagare av allmänna arvsfondens pengar i syfte att förhindra och motverka bedrägerier. Sverigedemokraterna instämmer också med remissinstanserna Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF), Skatteverket och Statskontoret, att det bör upprättas en gemensam databas för bidragsgivande organisationer.
De senaste åren har det återkommande framkommit att organisationer som motsätter sig grundläggande demokratiska värderingar fått stöd genom olika offentliga bidrag till civilsamhället. Det har tagit orimligt lång tid att utreda och införa tydligare demokratikriterier inom civilsamhället. Även om Arvsfondsdelegationen redan tillämpar demokratikriterier så menar vi att tydligheten ökar om demokratikriterierna förs in i lag. Eventuella ändringar kring dessa demokratikriterier som föreslås av den utredning regeringen väntar på kan genomföras när förslaget finns på plats. Det är mycket angeläget att tydliggöra och säkra att medlen inom civilsamhället inte tillfaller extremistisk eller antidemokratisk verksamhet.
Det finns många föreningar med anknytning till kulturarvet på orter runt om i landet som är i behov av extra stöd för att säkra vård av kulturarvslämningar. Det bör finnas en möjlighet för exempelvis hembygdsföreningar att söka stöd från arvsfonden för kulturarvsvårdande verksamhet. Kulturarvet berör samtliga målgrupper för stödet och kan ge insikter om vår samtid utifrån en annan tids perspektiv. Kulturarvsvårdande och naturarvsvårdande insatser kan även stärka målgruppernas delaktighet i kulturlivet. Regeringen bör därför se över om föreningar inom civilsamhället som sysslar med kulturarvsvårdande verksamhet kan få stöd genom arvsfonden.
Per Ramhorn (SD) |
|
Carina Ståhl Herrstedt (SD) |
Clara Aranda (SD) |
Christina Östberg (SD) |
|