Motion till riksdagen
2020/21:3934
av Carl-Oskar Bohlin m.fl. (M)

med anledning av prop. 2020/21:149 Förbud mot erkännande av utländska månggiften


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att polygama äktenskap aldrig ska erkännas i Sverige och att inga undantag ska göras samt tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att äktenskap mellan släktingar i rakt upp- och nedstigande led och även mellan syskon och halvsyskon aldrig ska erkännas i Sverige och att inga undantag ska göras, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.
  3. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör utreda och återkomma till riksdagen med förslag på hur eventuella oproportionerliga konsekvenser för en svagare part vid ett icke-erkännande av polygama äktenskap eller äktenskap mellan nära släktingar kan förhindras och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

I Sverige är det inte möjligt att ingå äktenskap med mer än en person, och ett äktenskap består således av två personer en princip som Moderaterna ställer sig bakom och vill värna.

Polygama äktenskap tillämpas i somliga andra länder. Som huvudregel erkänns inte polygama äktenskap i Sverige om minst en av parterna var svensk medborgare eller hade svensk hemvist när äktenskapet ingicks. Om det däremot rör sig om ett polygamt äktenskap som ingåtts utan att någon vid tidpunkten haft anknytning till Sverige har sådana polygama äktenskap av Skatteverket betraktats som giltiga om makarna flyttat hit.

Vi välkomnar regeringens förslag om att utländska polygama äktenskap inte ska erkännas i Sverige, även i de fall där de ingåtts innan lagstiftningen träder i kraft och även i de fall där ingen av parterna hade någon anknytning till Sverige när äktenskapet ingicks.

Vidare välkomnar vi regeringens förslag om ett utvidgat förbud mot erkännande av äktenskap mellan nära släktingar genom att anknytningskravet tas bort också i det avseendet.

Regeringen föreslår dock att undantag från erkännandeförbudet ska kunna göras både i frågan om utländska månggiften och i frågan om utländska äktenskap mellan nära släktingar och synnerliga skäl föreligger. Detta motiveras med att det kan uppstå situationer där det anses orimligt att upprätthålla ett ovillkorligt erkännandeförbud, t.ex. för att det skulle kunna få betydelse för makarnas inbördes ekonomiska förhållande. Till exempel kan rätten till bodelning, underhåll och arv påverkas.

Moderaterna anser att motivet för att ha en sådan ventil är för svagt; frågan bör kunna lösas genom en lagstiftning som adresserar de problem som kan uppstå kring rätt till egendom och arv i de enskilda fallen.

 

 

Carl-Oskar Bohlin (M)

 

Cecilie Tenfjord Toftby (M)

Lars Beckman (M)

David Josefsson (M)

Ida Drougge (M)

Mikael Damsgaard (M)