Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att propositionens förslag om att införa en sekretessbrytande bestämmelse i offentlighets- och sekretesslagen (2009:400) i fråga om skolinformation bör bli permanent och tillkännager detta för regeringen.
Under 2019 gjorde Statistiska centralbyrån (SCB) en översyn av regelverket kring vilka uppgifter som med hänsyn till 24 kap. 8 § offentlighets- och sekretesslagen (2009:400) inte kan lämnas ut på grund av att de avser uppgifter om enskilds ekonomiska intressen. Som ett led i denna nya sekretesspolicy sekretessbelades uppgifter rörande fristående skolors genomströmning, betygssättning och sammansättning av elever, en bedömning som därefter fastslagits av Kammarrätten i Göteborg vid inte mindre än fem tillfällen. Effekten av SCB:s nya policy blev att Skolverket den 1 september 2020 beslutade att stänga sina databaser vad avser uppgifter på förskole- och skolenhetsnivå. Skolverkets beslut gällde såväl enskilda som kommunala huvudmän.
Uppgifter om genomströmningstid, lärartäthet, betygsättning och sammansättning av elever är viktiga parametrar i de uppföljningar och utvärderingar av skolväsendet som görs regelbundet och ligger även till grund för t.ex. fördelning av statsbidrag. Men statistiken är viktig även för föräldrar och elever för att kunna göra ett rationellt val av skola. Det är viktigt att denna information är lättförståelig och lättillgänglig. Även för dem innebär SCB:s nya policy stora svårigheter.
Regeringen har nu föreslagit att det införs en sekretessbrytande bestämmelse i OSL. Sverigedemokraterna tycker att det är bra. Den sekretess som infördes av SCB var inte påkallad av någon part. Inte ens de som berördes mest av beslutet – de fristående skolorna – ville se en sådan regeländring. Innebörden av den nu föreslagna bestämmelsen är att alla de uppgifter som tidigare varit offentliga ska vara det även fortsättningsvis. På så vis återställs ordningen till hur den såg ut före SCB:s beslut att ändra sekretesspolicyn.
Sverigedemokraterna ser däremot ingen anledning till att den nu föreslagna sekretessbrytande bestämmelsen ska vara tillfällig, utan vill i stället permanenta densamma. Vi anser att det förslag som ges i propositionen väl uppfyller syftet med informationstillgången samt att det är i linje med den sedan länge rådande ordningen. Med en permanent bestämmelse skulle således myndigheter, föräldrar och elever vara tillförsäkrade en bestående lösning på den situation som uppstått.
Patrick Reslow (SD) |
|
Robert Stenkvist (SD) |
Michael Rubbestad (SD) |
Jörgen Grubb (SD) |
|