Motion till riksdagen
2020/21:3923
av Mikael Eskilandersson m.fl. (SD)

med anledning av prop. 2020/21:149 Förbud mot erkännande av utländska månggiften


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att införa ett datum när alla kvarvarande och tillkommande månggiften i Sverige upphör, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att pysventilen med synnerliga skäl enbart ska få användas när det första äktenskapet har upplösts, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.
  3. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att otillåtna månggiften ändå bör kunna få rättslig verkan och tillkännager detta för regeringen.
  4. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att ta bort möjligheten att erkänna månggiften på grund av synnerliga skäl och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Förslaget från regeringen är att nya månggiften inte ska kvarstå i Sverige, vilket är bra. Dock saknas det helt förslag för att upphäva de månggiften som redan finns i landet. Då månggiften är förtryckande och inte önskvärda bör regeringen snarast införa ett sista datum då alla månggiften ska upphöra i Sverige. Med den lag som regeringen nu före­slår kommer alla månggiften som redan finns och alla månggiften som tillkommer fram till införandedatumet att finnas kvar tills vidare. Även efter införandet kan fler mång­giften tillkomma på grund av den s.k. pysventilen med synnerliga skäl. Detta är inte en rimlig hållning när vi vet att framför allt många unga kvinnor och barn befinner sig i en mycket utsatt situation i dessa månggiften. Därför anser vi att regeringen ska införa ett sista datum för när alla månggiften ska vara upphävda eller avslutade i Sverige.

Enligt propositionen kan undantag från regeln om förbud mot erkännande av utländska månggiften göras, om det finns synnerliga skäl till detta. Dessa synnerliga skäl borde omgående begränsas så att de endast får tillämpas när det första äktenskapet har upplösts.

Vidare anser vi att regeringen bör överväga att införa en lag som gör att månggiften, efter att förbud införts, ändå kan få rättslig verkan utan att erkännas, för att inte ge orimliga konsekvenser för den svagare parten i månggiftet. En förebild till en sådan lag kan hämtas från Frankrike. När en sådan lag införts kan den s.k. pysventilen med synnerliga skäl också tas bort helt.

 

 

Mikael Eskilandersson (SD)

 

Roger Hedlund (SD)

Angelica Lundberg (SD)