Motion till riksdagen
2020/21:3917
av Magnus Oscarsson m.fl. (KD)

med anledning av prop. 2020/21:134 Förbud mot otillbörliga handelsmetoder vid köp av jordbruks- och livsmedelsprodukter


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att ändringen i lagstiftningen bör genomföras med ett undantag från skydd för leverantörer med mer än 3,5 miljarder kronor (350 miljoner euro) i årsomsättning och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

I likhet med flera remissinstanser anser Kristdemokraterna att direktivet om otillbörliga handelsmetoder mellan företag i jordbruks- och livsmedelskedjan passar illa i relation till befintlig svensk lagstiftning inom avtalsrätten, konkurrensrätten och marknadsfö­ringsrätten.

Huvudsyftet med direktivet är att skydda mindre jordbruksproducenter och leverantörer av jordbruks- och livsmedelsprodukter mot större aktörers otillbörliga handelsvillkor. Regeringen har emellertid kommit att överimplementera modellen genom att införa de regler som följer av direktivet gentemot alla köpare som har en årsomsättning överstigande 2 miljoner euro. Över denna gräns omfattas alla köpare oavsett storleken på den leverantör som köpare handlar av, något som förändrar maktbalansen till fördel för större leverantörer.

Genom att införa regler mot otillbörliga handelsvillkor för alla företag med en omsättning som överstiger 2 miljoner euro gör regeringen en överimplementering av direktivet. Det ger stora leverantörer en möjlighet att låsa fast mindre köpare vid beställningsvolymer, vilket begränsar köparens handlingsfrihet att parera t.ex. säsongsvariationer. Inskränkningen av affärsmetoder för de som berörs lämnar också priset kvar som dominerande förhandlingspunkt. Det är inte gynnsamt för små aktörer. Med den stärkta förhandlingsposition som de största leverantörerna får av regeringens förslag, stärks motivet för handelsföretag och restauranger att vända sig till centrala inköpsorganisationer i stället för lokala leverantörer. Det stärker regeringens farhåga att företag lutar sig mot centrala inköpsorganisationer för inköp av stora leverantörer. Detta innebär i så fall för slutkund en marknad som domineras av centralproducerade märken, en sämre mångfald av utbud och varor som producerats längre bort från kunden.

För att skydda köpare gentemot de allra största leverantörerna anser Kristdemokrat­erna att den svenska lagstiftningen bör undanta företag med mer än 3,5 miljarder (350 miljoner EUR) kronor i årsomsättning från skydd, i enlighet med EU-direktivets ur­sprungliga bestämmelser.

 

 

Magnus Oscarsson (KD)

 

Camilla Brodin (KD)

Larry Söder (KD)

Kjell-Arne Ottosson (KD)

Magnus Jacobsson (KD)