Motion till riksdagen
2020/21:3916
av Camilla Brodin m.fl. (KD)

med anledning av prop. 2020/21:125 Stärkt skydd för geografiska beteckningar och tydligare regler vid registrering av varumärken och företagsnamn i ond tro


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att komplettera föreslagna ändringar med ett praktiskt förtydligande om hur företag kan informera sig om de beteckningar som skyddas och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Föreliggande proposition innehåller ett antal förslag som Kristdemokraterna i huvudsak kan ställa sig bakom. Särskilt när det gäller föreslagna förändringar angående ond tro är det mycket angeläget att det kommer på plats ett regelverk som säkerställer en bättre rättstrygghet.

Men det finns i regeringens förslag en brist som behöver åtgärdas. Det finns med all sannolikhet en total uppslutning ifrån konsumenter att om man köper en flaska champagne eller en bit Comté – och betalar vad en sådan produkt kostar – så ska det också vara exakt det man får. Att företag som säljer dessa ska veta vad de marknadsför är inget märkligt, och försöker man luras ska det finnas kännbara sanktioner.

Men verkligheten är mer komplicerad än så. Det finns betydligt mer okända varu­märken som är skyddade än dessa två exempel och det är inte en självklarhet för ett företag att kunna lotsa sig fram utan en bra karta.

För att underlätta för företag att göra rätt är det viktigt att det finns system som är lätta att använda. Det bör därför förtydligas hur ett enskilt företag kan informera sig på ett snabbt och effektivt sätt om vilka beteckningar det är som skyddas. Ingen ska behöva göra fel för att man, trots gott uppsåt, inte lyckats tillgodogöra sig nödvändig informa­tion.

Det räcker med andra ord inte att regelverket i sig är tydligt och lättförstått. Tillämp­ningen måste också vara lika lätt. Att enbart hänvisa till att det är den enskildes skyldig­het att veta vad som gäller är inte näringslivsvänligt och går stick i stäv med vår önskan om regelförenklingar.

Lagstiftaren bör underlätta efterlevnaden i alla led. Det bör därför uppdras åt reger­ingen att verka för en praktisk lösning för hur företag ska kunna tillgodogöra sig nöd­vändiga underlag genom exempelvis någon form av gemensam databas.

 

 

Camilla Brodin (KD)

 

Larry Söder (KD)

Magnus Jacobsson (KD)

Magnus Oscarsson (KD)

Kjell-Arne Ottosson (KD)