I propositionen föreslås en ändring av rådande lagstiftning på sådant vis att respektive åldersgräns för när studiestöd kan erhållas höjs med fyra år från de i dag gällande nivåerna. Sverigedemokraternas förslag genererar samma resultat sett till antalet år men med en modell för framtida revidering allteftersom samhället förändras, utan att beslut i detta ärende behöver tas på nytt.
Propositionen föreslår även en ändring i lagen om studiestartsstöd, vilket Sverigedemokraterna föreslår ska avslås.
Sverigedemokraterna välkomnar initiativet om att möjliggöra för studier högre upp i åldrarna. Med en allt åldrande och dessutom friskare befolkning är det också rimligt att även möjligheterna att skaffa sig en god utbildning följer samma utveckling. Av den anledningen stöder Sverigedemokraterna i mångt och mycket regeringens förslag med några få undantag.
Sverigedemokraterna anser att det är onödigt att låsa sig vid en fastställd ålder så som propositionen nu är utformad. Allteftersom vår befolkning lever längre och förhoppningsvis är allt friskare högre upp i åldrarna kommer beslutet om åldersgräns att behöva fastställas igen, och igen, och igen allteftersom samhället utvecklas och förändras över tid.
Sverigedemokraterna föreslår därför att åldersgränsen för hur sent i livet studiestöd kan erhållas ska kopplas till lägsta åldern för när garantipension kan erhållas, minus 5 år. I dagsläget är lägsta åldern för garantipension 65 år, vilket skulle innebära att åldersgränsen för studiestöd skulle höjas till 60 år från nuvarande 56 år. Detta i likhet med regeringens förslag. För 2023 föreslås åldersgränsen för garantipension höjas till 66 år, vilket skulle innebära att åldersgränsen för studiestöd utifrån vår modell per automatik skulle höjas till 61 år, detta utan att tidigare beslut behöver rivas upp, omprövas och beslutas på nytt.
Åldersgränsen för återbetalning föreslår vi ska fastställas till åldersgräns för garantipension plus 6 år, vilket skulle innebära att åldersgränsen för återbetalning skulle höjas till 71 år för 2021, även detta i likhet med regeringens förslag. Gränsen skulle automatiskt höjas till 72 år under 2023 i det fall åldersgränsen för garantipension som aviserats höjs till 66 år.
Även nedtrappningen föreslår vi ska fastställas till åldersgräns för garantipension minus 14 år till minus 5 år, dvs. under loppet av 9 år likt i dag. Återigen i likhet med regeringens förslag men med en fastställd koppling till den fastställda åldersgränsen för garantipension.
Med hjälp av denna modell som Sverigedemokraterna föreslår så kommer åldersgränser för studiestöd, återbetalning och nedtrappning per automatik att följa med samhällets utveckling allteftersom åldersgränsen för garantipension justeras i takt med hur vår värld förändras.
Studiestartsstödet kan inte tolkas annorlunda än att det är avsett för nyanlända personer. Syftet med satsningen skapar orättvisa mellan grupper där andra än nyanlända är hänvisade till att finansiera sina studier med studielån. Studiestartsstödet som bidragsform innebär att den nyanlände slipper ta studielån under en period. Stödet innebär en ojämlik snedvridning i studiefinansieringen.
6 300 personer erhöll studiestartsstöd under 2019. Av dessa utgjorde 70 procent studerande med utländskt medborgarskap. 5 procent av studenterna avbröt studierna. Enligt en samlad bedömning hade hälften av de studerande, ca 3 000 personer, även studerat utan studiestartsstöd.
Då Sverigedemokraterna är mycket kritiska till studiestartsstödet och anser att det bör avskaffas i sin helhet, föreslår vi därför att någon förändring av lagen om studiestartsstöd (2017:527) inte ska göras varför regeringens förslag bör avslås.
Patrick Reslow (SD) |
|
Robert Stenkvist (SD) |
Michael Rubbestad (SD) |
Jörgen Grubb (SD) |
|