Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om ytterligare förbehåll vid tillträdet till konventionen och tillkännager detta för regeringen.
Tillträdandet av Europarådets konvention om it-relaterad brottslighet är ett steg mot ett effektivare beivrande av brottslighet i en digital värld. Möjligheten att förelägga aktörer att bevara uppgifter som är av intresse i brottsbekämpningen och som sedermera kan utlämnas är en viktig aspekt av det internationella samarbetet.
Det finns dock skäl att från Sveriges sida lämna förbehåll vid tillträdandet gällande den svenska särregleringen av tryck- och yttrandefrihetsbrott. Tryck- och yttrandefriheten är ett fundament i den moderna demokratin. Att visst tryck och tal är kriminaliserat följer av att yttrandet av densamma allvarligt hindrar andra från att nyttja sin egen rätt till yttrandefrihet. Det är dock främst upp till varje enskilt land att utforma de inskränkningar av yttrandefriheten som det landet anser är motiverat. Det internationella samarbetet bör syfta till att underlätta varje enskilt lands beivrande av brottslighet, snarare än att förbinda sig till viss straffrättslig reglering. Att förbinda sig att reglera tryck- och yttrandefrihet på ett visst vis bör därför inte anses lämpligt. Sverige bör således lämna ett förbehåll enligt artikel 3.2 och 5.2 i tilläggsprotokollet till konventionen. Gällande svensk lag som enligt regeringen redan reglerar de frågor som tilläggsprotokollet behandlar bör denna inte ändras i samband med ett sådant förbehåll.
Adam Marttinen (SD) |
|
Katja Nyberg (SD) |
Bo Broman (SD) |
Ebba Hermansson (SD) |
|