Motion till riksdagen
2020/21:3708
av Margareta Cederfelt (M)

Stopp för den kommunala inkomstutjämningen


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om stopp för den kommunala inkomstutjämningen och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Huruvida den kommunala inkomstutjämningen genererar positiva effekter eller ej är svårmätt. Det finns enligt Riksrevisionen inga kvantitativa metoder för att mäta kommunernas tillväxtincitament och därmed inga tillförlitliga underlag för huruvida inkomstutjämningen genererar positiva effekter.

Tvärtom finns det forskning som visar oro för att inkomstutjämningen påverkar kommunernas incitament för tillväxt negativt.

Vidare bedömer Riksrevisionen utifrån sin granskning av den kommunala inkomst­utjämningen att det finns ett fortsatt behov av välunderbyggda underlag för att utforma en effektiv inkomstutjämning.

En skatt som eventuellt kan vara kontraproduktiv för tillväxten och där det saknas tillförlitliga underlag för att studera dess effekt för tillväxten kan vara direkt skadlig för den ekonomiska tillväxten. Inte minst under coronapandemin och tiden efter epidemin är det angeläget att incitamenten för ekonomisk tillväxt utgår från väl underbyggda metoder och att de politiskt beslutade ekonomiska fördelningsmetoder som tillämpas inte ställer till mer skada än vad de tillföra nytta, är evidensbaserade och tillförlitliga. Så är inte fallet vad gäller den kommunala inkomstutjämningen. Tvärtom finns det studier som visar på att situationen kan vara den motsatta.

Utifrån detta perspektiv bör riksdagen besluta att den kommunala inkomstutjäm­ningen skall upphöra per omgående och ett eventuellt återinförande bör ske först i det fall det finns kvalificerade studier som entydigt visar att den kommunala inkomst­utjämningen ger positiva effekter såväl för de kommuner som bidrar som för de kommuner som emottar ekonomiskt stöd från inkomstutjämningen.

Så som systemet för den kommunala inkomstutjämningen är utformat idag ter det sig snarare som att det är politiska prioriteringar framför nyttoperspektivet som ligger till grund för den kommunala inkomstutjämningen. Ur ett medborgarperspektiv på skatter som kan vara skadliga för den ekonomiska tillväxten inte tillämpas. För en regering bör det vara mer angeläget att arbeta för tillväxt än att endast agera på känn.

 

 

Margareta Cederfelt (M)