Motion till riksdagen
2020/21:3707
av Margareta Cederfelt (M)

Gårdsförsäljning av öl och vin


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om gårdsförsäljning av öl och vin och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

I mer än femton år har frågan om gårdsförsäljning varit föremål för debatt i Sverige.

Riksdagen beslutade 2018 att regeringen ska verka för att tillåta viss gårdsförsäljning. I den gällande januariöverenskommelsen står också att en utredning om gårdsförsäljning ska genomföras. Senast i december ska den tillsättas. Gårdsförsäljning skulle medföra att några promille av Systembolagets vinförsäljning skulle kunna köpas direkt från producenten – under kontroll förstås, liksom all alkoholförsäljning. I förlängningen handlar det om att göra det möjligt att leva och bo på landsbygden – vilket är en väsentlig del av januariavtalet.

En väg för implementering av riksdagens beslut skulle kunna vara införandet av ett system med certifiering för att bli gårdsförsäljare. Certifieringen skulle utgå från att produkten är framställd vid gården. Certifieringen skulle då kunna innefatta alla malt, frukt- och druvvinsproducenter – som just finns på svenska landsbygden.

Den egenproducerade drycken skulle också vara möjlig att sälja vid restauranger som drivs i egen regi, utan Systembolaget som mellanhand som idag.

Vingårdar och bryggerier är inte bara en lantbruksverksamhet – det är också en del av upplevelseindustrin.

Det finns två sätt att förhålla sig till gårdsförsäljning av vin och öl. Det ena är att det här ska vi lösa – det andra ett förhandsbeslut om att det inte går och att Systembolagets monopol skall fortsätta trots riksdagens beslut. Man vill nämligen att det inte går.

Sveriges lantbruksuniversitet har identifierat 10 000 hektar som lämpliga för vinodling i Sverige. Skulle bara några tusen av dessa bli verklighet handlar det om miljarder i ökad omsättning för staten Sverige. Skillnaden i förädlingsvärde är stor. En hektar spannmål omsätter kring 10 000 kr, grönsaksodling kring 100 000 kr medan druvodling hamnar på mer än 300 000 kr. Vilken lantbrukare skulle inte vilja börja odla druvor om det bara fanns efterfrågan?

Enligt alla i branschen kräver denna utveckling en tillåten gårdsförsäljning för frukt- och druvvinsproducenter. Inom tio år skulle en ny lönsam, inhemsk industrigren som dessutom skulle bidra till en levande landsbygd kunna utvecklats.

Det är hög tid att tillåta en verksamhet som bidrar till en levande landsbygd. Möjligheten att köpa vin och öl direkt hos bonden handlar om något större än att rucka på Systembolagets monopol.

 

 

Margareta Cederfelt (M)