Motion till riksdagen
2020/21:3703
av Pål Jonson (M)

Mäns våld mot kvinnor i spåren av corona


 

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en översyn av åtgärder för att förhindra mäns våld mot kvinnor och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Förra året dog 22 kvinnor på grund av våld i nära relation och långt fler utsattes för misshandel och hot. Även män utsätts för våld i nära relationer, men är inte till närmelsevis lika många och framförallt är det dödliga våldet väsentligt lägre.

Under Coronapandemin har problemet med mäns våld mot kvinnor ökat. Det krävs därför kraftfulla och konkreta åtgärder för att bryta denna trend. Våldet behöver förebyggas, men även skärpa straffen och säkerställa att brottsoffren får upprättelse. Det finns flera åtgärder att överväga. T.ex. bör det införas skärpta straff för grov kvinnofridskränkning och grov fridskränkning. Vidare bör elektronisk fotboja tillämpas direkt i samband med kontaktförbud istället för först efter överträdelser av kontaktförbudet. När det är tillämpligt bör även utländska gärningsmän utvisas vid fler fall av våld mot kvinnor. Mot bakgrund av ovanstående bör det göras en översyn av åtgärder för att förhindra mäns våld mot kvinnor.

 

 

 

Pål Jonson (M)