Motion till riksdagen
2020/21:3701
av Magdalena Schröder (M)

Förändrade regler för vad som kräver bygglov


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om förenklade regler för bygglov och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Den som vill bygga ut, måla om eller i övrigt förädla sin fastighet måste som regel ansöka om bygglov för det. Reglerna för vad som är bygglovspliktigt är väldigt omfattande. Exempelvis krävs många gånger bygglov för att byta färg på en fastighet, bygglov krävs om en byggnad ska användas till ett annat ändamål än vad den tidigare använts till eller för att uppföra ett plank. Det kan även krävas bygglov för att sätta upp eller väsentligt ändra en ljusanordning.

Kommunen kan dessutom besluta om utökad eller minskad bygglovsplikt. Utökad bygglovsplikt innebär att åtgärder som normalt inte kräver bygglov gör det. Således, för att vara på säkra sidan, bör den som ska förädla sin fastighet kontakta kommunen för att veta vad som gäller för just dennes fastighet.

Att ansöka om bygglov kostar både pengar och tid. Reglerna kring bygglov behöver förenklas så att äganderätten stärks och enskilda fastighetsägare ges större möjlighet att förädla sina fastigheter utan att behöva ansöka om bygglov. Det är inte rimligt att den som vill ändra kulören på ett förråd måste ansöka om bygglov för att göra det.

 

 

Magdalena Schröder (M)