Motion till riksdagen
2020/21:3698
av Pål Jonson (M)

Förbättrad järnväg mellan Stockholm och Oslo


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över förutsättningarna för att skapa en bättre järnvägsdragning mellan Stockholm och Oslo och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Järnvägstrafiken mellan Stockholm och Oslo, via Karlstad, saknar i dag tillräcklig kapacitet för både persontransporter och godstransporter. Ett skäl är att trafiken på Värmlandsbanan har ökat med närmare 90 procent under det senaste årtiondet. Trafikverket klassar därför denna bana som överbelastad. Snabbare och effektivare transporter behövs för att öka tillväxten och den regionala utvecklingen utmed stråket.

Idag tar det närmare fem timmar att ta tåget från Stockholm till Oslo. Det är en orimligt lång tid i ljuset av att det bara är drygt 50 mil mellan de två huvudstäderna. Oslo är även den vanligaste slutdestinationen för flygpassagerare med närmare 1,4 miljoner resenärer varje år. Idag är det endast 12 procent av resenärerna mellan Stockholm och Oslo som tar tåget. En bättre järnvägstrafik där restiden skulle kunna pressas ner till 2 timmar och 55 minuter genom nya tågbanor mellan Lilleström och Arvika samt Karlstad och Örebro skulle öka tågresandet högst avsevärt och även ha positiva effekter för miljön. Pendlingsavståndet mellan t.ex. Arvika och Oslo skulle då kunna reduceras till 41 minuter. Det finns därför skäl att se över förutsättningarna att skapa en bättre järnvägsdragning mellan Stockholm och Oslo i linje med vad som föreslagits i projektet Oslo–Sthlm 2.55.

 

 

Pål Jonson (M)