Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en skyndsam översyn av Bohusbanans potentiella utbyggnad och tillkännager detta för regeringen.
Västra Götalandsregionen är ett vidsträckt län med ett flertal viktiga infrastrukturstråk och noder och knutpunkter. Regionen är över tid i många avseenden också en tillväxtregion, även om coronakrisen inneburit stora prövningar för näringsliv och tillväxt. Västra Götaland är vidare en stark arbetsmarknadsregion, såväl utifrån stråken omkring Göteborg som utifrån näringar på landsbygd och i större och mindre städer och tätorter runtom i regionen. Samtidigt ser vi stora behov av infrastrukturinvesteringar, inte minst i järnväg.
Bohusbanan är en järnvägssträcka som länge varit eftersatt och regeringen har såhär långt inte visat något större intresse för att rusta upp järnvägen. De senaste årens inställning kan sammanfattas i status quo. Mycket talar emellertid för såväl ett behov som samhällsekonomiska vinster med ett utbyggt dubbelspår längs hela sträckan Göteborg–Oslo genom Bohuslän vars befolkningstäthet långt överstiger Dalslands.
Samverkansorganisationen för Bohusbanans utbyggnad utgår idag från Samverkan för Bohusbanan vilket är nuvarande samverkansforum mellan tio bohuslänska kommuner och fem näringslivsorganisationer.
Vid en utbyggnad av Bohusbanan räknar man med att restiden längs sträckan skulle minska avsevärt. Därtill ser det ut att vara en lönsam investering. Västsvenska Handelskammaren har tillsammans med ett flertal kommuner längs sträckan Göteborg–Uddevalla låtit undersöka saken och inte minst den samhällsekonomiska nyttan med dubbelspår. Man har då konstaterat att nyttan med marginal överstiger kostnaden.
Vinsterna med en investering av det här slaget är förstås flera. Arbetsmarknadsregionen växer och pendlingsmöjligheterna ökar, då avstånd och restid minskar. Detta såväl för bosatta på orter längs sträckan som för den gränsöverskridande pendlingen till och från Norge, vilken vi från nationell till regional och lokal nivå får ta gemensamma krafttag kring för att få att återgå till normala omständigheter efter coronakrisen. Studerande skulle naturligtvis också gynnas av utbyggnaden.
Restiden mellan exempelvis Göteborg och Uddevalla skulle minska radikalt och bara vara aningen längre än mellan Trollhättan och Göteborg. Utifrån tidigare utbyggnader av den sistnämnda sträckan kan man konstatera att pendlingen ökat och fastighetspriser stigit. Kollektivtrafiken i stort gynnas naturligtvis också av en utbyggnad. Vinsterna är sålunda flera.
Med intresse kan vi notera att det verkar råda en bred enighet i frågan över parti- och kommungränser, vilket torde vara ett incitament för en skyndsam hantering av och utveckling i frågan. Riksdagen bör tillkänna för regeringen som sin mening att den skyndsamt bör se över möjligheterna till nästa steg mot en utbyggnad av Bohusbanan med anledning av vad som här framförts.
Aron Emilsson (SD) |
|