Motion till riksdagen
2020/21:3659
av Roger Hedlund (SD)

Ny lag om tvingande vård av vårdnadshavare (LVV)


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör utreda en ny lagstiftning i enlighet med motionen och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Kommunernas socialtjänst har en central roll i många situationer som berör barn och unga. Socialtjänstens möjligheter vid inkomna orosanmälningar och rtill framkomna fakta att se till barnets bästa behöver stärkas. Socialtjänsten kan idag ge ett stöd till vårdnadshavare genom behandling, en åtgärd som idag kan undkommas, då social­tjänstens erbjudande bygger på frivilliga insatser.

Frivilligheten leder i många fall till att utsatta barn och unga tvingas fortsätta att leva i en olämplig miljö med vårdnadshavare som brister i sin omsorgsförmåga. Alternativet är att barn och unga tvångsomhändertas från vårdnadshavaren, vilket i många fall inne­burit att alltför lång tid har gått sedan orosanmälning inkommit, och har fått som konse­kvens att situationen fortgått och även förvärrats.

Här behövs en ny tvingande lagstiftning, lagen om vård av vårdnadshavare (LVV). Behandling och stöd till föräldrar ska inte vara frivilligt utan tvingande, när det handlar om barns utveckling, välbefinnande och trygghet.

 

 

Roger Hedlund (SD)