Motion till riksdagen
2020/21:3653
av Roger Hedlund (SD)

Utbyggnad av E4:an på sträckan Gävle–Sundsvall


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om förutsättningar för en utbyggnad av Europaväg 4 och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Gävleborg är en viktig trafiklänk till Norrland. Idag finns åtta mil mellan Gävle och Söderhamn som fortfarande saknar motorväg, likaså saknas detta genom Nordanstigs kommun, som ansluter till Sundsvall.

Förbättringar har gjorts på E4 i Gävleborgs län, då specifikt mellan Enånger och Hudiksvall, där det nu finns motorväg/mötesfri två-plus-två-väg. Därför är det natur­ligtvis viktigt att förbättringar sker på tidigare nämnda sträckor, så att de kommer upp i samma goda standard. Dagens ett-plus-två-väg stoppar upp trafikflödet, ökar olycks­risken och attraktionskraften för hela Norrland.

Det behövs en välfungerande livsnerv från norra Sverige till södra. E4:an efter Norrlandskusten är en viktig trafiklänk för hela Sverige. En utbyggnad är viktig för Norrlands tillväxt och företagande men även generellt för pendlingsmöjligheter och för invånarna.

Förutsättningar för en utbyggnad av E4, sträckan Gävle–Sundsvall, behöver finnas med i den nationella infrastrukturplanen som regeringen fastslår.

 

 

Roger Hedlund (SD)