Motion till riksdagen
2020/21:3555
av Pål Jonson (M)

Störningar från fordon i stadskärnor och bostadsområden


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheterna att hantera problemen med störande musik från fordon i stadskärnor och bostadsområden och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

I en rad kommuner i Sverige förekommer det stora problem med störningar från fordon som spelar extremt hög musik företrädesvis på kvällar och nätter i bostadsområden. Frågan kan givetvis framstå som trivial i ljuset av en rad väsentligt mer allvarliga krimi­nalpolitiska frågor som behöver hanteras. Samtidigt är det inte rimligt att människors nattsömn år ut och år in ska störas av fordon som systematiskt spelar hög musik inne i bostadsområden. Problemet är störst i polisregion Bergslagen och var den vanligaste anmälan till polisen i Värmland och Örebro under sommaren 2020.

En rad kommuner har gjort en hemställan till länsstyrelsen om att reglera detta problem i lokala ordningsföreskrifter. Dessa hemställningar har dock avslagits eftersom lokala ordningsföreskrifter inte kan användas för att freda människors nattsömn. Polisen i polisregion Bergslagen har påtalat att man saknar möjligheter att lagföra personer som framför fordon som spelar hög musik eftersom det saknas lämplig lagstiftning på området. I ljuset av att problemet är relativt utbrett och att det i dag saknas lagrum för att hantera detta bör regeringen överväga att tillsätta en utredning i syfte att identifiera vilka lämpliga åtgärder som kan vidtas för att komma till rätta med problemet.

 

 

Pål Jonson (M)