Motion till riksdagen
2020/21:3554
av Gulan Avci m.fl. (L)

En stark arbetslöshetsförsäkring som skyddar alla som förlorar sin inkomst


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en allmän och obligatorisk arbetslöshetsförsäkring som skyddar alla som arbetat och som förlorar sin inkomst, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att arbetslöshetsförsäkringen ska övergå till att bli helt statlig och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

I samarbete med regeringen och Centerpartiet pågår Liberalernas arbete med att refor­mera arbetslöshetsförsäkringen i linje med en flexicuritymodell som öppnas för fler som arbetat, baseras på inkomster och trappas ned samt fasas ut i takt med arbetslöshetens längd. Med den här motionen lyfter vi blicken och ser vilka långsiktiga förändringar som vi anser kommer att vara viktiga i nästa steg under kommande mandatperioder. Vi behandlar inte i denna motion några förändringar som berör den delen av arbetslöshets­försäkringen som behandlas inom ramen för Liberalernas och Centerpartiets samarbete med regeringen.

Den utredning som presenterats om ett nytt regelverk för arbetslöshetsförsäkringen har presenterat många viktiga förslag som Liberalerna fortsatt anser är angelägna att genomföra. Vår syn på arbetslöshetsförsäkringen är att den ska vara en brygga för personer som befinner sig mellan två arbeten. Det är i grunden positivt att människor vill söka sig vidare, göra karriär eller byta karriär under sitt arbetsliv.

Den akuta kris som utvecklats till följd av åtgärderna för att minska smittspridningen av covid-19 har belyst hur stor andel av den arbetande befolkningen som inte har en fullgod trygghet med rådande a-kassesystem. Liberalernas mål är att alla som arbetat ska ha en omställningsförsäkring om de skulle bli arbetslösa, oavsett om de är medlem­mar i facket, eller om de är egenföretagare eller kombinatörer. Alla ska ha en försäkring att luta sig tillbaka på.

Arbetslöshet skapar personliga svårigheter för många som drabbas. Många hittar snabbt nya arbeten, men risken finns för att fortsatt vara i en utsatt situation. Förutom den sociala skada som arbetslösheten kan innebära försämras också ekonomin markant. Det är därför det måste finnas en bra omställningsförsäkring för dem som drabbas. Under krisen med anledning av corona under 2020 är det hittills mer än 125 000 fler människor som har blivit arbetslösa jämfört med för ett år sedan.

Den generella välfärdspolitiken med bland annat obligatoriska socialförsäkringar är en god lösning på dessa problem. En rätt utformad generell välfärdspolitik understöder människors oberoende och skapar därmed frihet för den enskilda människan att själv forma sitt liv.

Grunden för de resurser som krävs för en generell välfärdspolitik är arbetet. Arbete är också en förutsättning för att kunna leva ett självständigt liv. Genom ett arbete har den enskilda människan en möjlighet att försörja sig själv, påverka sitt eget liv och själv skapa möjligheter att växa. Möjligheten till arbete är den viktigaste förutsättningen för människors välfärd och grunden för välfärdssamhället. Liberalerna har länge krävt att arbetslöshetsförsäkringen skall vara allmän och obligatorisk precis som våra övriga socialförsäkringar.

Liberalerna anser att en fristående a-kassa måste vara statlig, inte korporativ. Libera­lerna anser att det är fel att en i huvudsak statligt finansierad försäkring är frivillig och omfattar alltför få samtidigt som alla skattebetalare står för notan. Dessutom anser vi att den bör vara statlig istället för att den till största delen skall skötas av privata organisa­tioner, vilket bl.a. riskerar att innebära brist på enhetliga bedömningar. Liberalerna föreslår därför att riksdagen beslutar att en statlig obligatorisk och allmän arbetslöshets­försäkring införs som ett nästa steg efter de reformer som genomförs under innevarande mandatperiod.

 

 

Gulan Avci (L)

 

Malin Danielsson (L)

Johan Pehrson (L)

Maria Nilsson (L)

Lina Nordquist (L)

Christer Nylander (L)

Mats Persson (L)

Allan Widman (L)