Motion till riksdagen
2020/21:3547
av Yasmine Eriksson (SD)

Förändring av donationsregistret


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att förändra donationsregistret och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Transplantation av organ och vävnader är livsavgörande för många svårt sjuka i Sverige. En transplantation kan även ge avsevärt förbättrad hälsa och högre livskvalitet för andra. De organ som kan doneras och transplanteras i Sverige är hjärta, lunga, njure, lever, bukspottkörtel och tunntarm. I Sverige transplanteras drygt 800 organ och 1 300 vävnader om året.

För att en transplantation ska kunna ske är förutsättningen att människor är villiga att donera sina organ och vävnader efter sin död. Behovet av organ och vävnader överskrider tillgången och varje år dör 3050 personer i Sverige under tiden de väntar på organtransplantation.

År 2019 var drygt 1,7 miljoner anmälda till donationsregistret i Sverige varav 70 % var positivt inställda till att donera sina organ. Många fler donatorer skulle kunna finnas. För att få upp antalet donatorer behöver registreringen förändras så att alla invånare automatiskt är inskrivna som donatorer i donationsregistret men med fortsatt rätt att aktivt kunna välja bort att bli donator efter sin död istället för att aktivt behöva registrera sig som donator som är fallet idag.

 

 

Yasmine Eriksson (SD)