Motion till riksdagen
2020/21:3540
av Pål Jonson (M)

Stärk det enskilda vägnätet


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör verka för att förstärka stödet till det enskilda vägnätet och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Huvuddelen av det vägnät som finns i Sverige består av enskilda vägar. Enligt Trafik­verket består vägnätet av cirka 9 850 mil statliga allmänna vägar, och cirka 43 000 mil är enskilda vägar. Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon har återkommande varnat för att Sverige håller på att bygga upp en infrastrukturskuld på grund av bristen på underhåll av vägnätet som motsvarar den skuld som byggts upp över tid på järnvägen. De enskilda vägarna sköts av enskilda markägare eller av organisationer som samfällig­hetsföreningar, vägföreningar, vägsamfälligheter eller ideella föreningar. Mindre än 20 procent av de 43 000 milen är vägsträckor som är beviljade statsbidrag för att dessa vägar ska tillgodose behov för allmänheten och näringsverksamheter.

För att det ska fungera att bo på landsbygden är väl fungerande kommunikationer en förutsättning. Det handlar både om vägar och om telefoni och bredband. De enskilda vägarna är den dagliga vägen till jobb för många. Vägarna är också mycket viktiga för skogsnäringen men även för besöksnäringen kopplat till friluftsliv. Därför bör stödet till enskilda vägar stärkas så att det skapas bättre förutsättningar att kunna bo på landsbyg­den. Regeringen bör därför utreda ytterligare förstärkning av stödet till det enskilda vägnätet.

 

 

Pål Jonson (M)