Motion till riksdagen
2020/21:3537
av Margareta Cederfelt (M)

Tullen och stöldgods


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över tullens möjligheter att mer effektivt bekämpa brottsligheten och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Vi lever i en globaliserad värld. Inom Schengen råder fri rörlighet. EU-medborgare har rätt att studera och arbeta i andra EU-länder vilket också är en fördel liksom rörligheten av varor och produkter. Tyvärr är det inte bara den legala rörligheten som ökat utan också den kriminella.

Den svenska lagstiftningen för tullen behöver därför anpassas efter dagens rörlighet av personer och gods.

Det finns i dag i Sverige kriminella ligor som begår brott i Sverige och tar stöld­godset utomlands. Många gånger är de kriminella ligorna inte geografiskt bundna till vare sig ett land eller ett geografiskt område i ett land. Ligorna arbetar systematiskt bland annat utifrån kunskap om var det för dem är enklast och säkrast att begå stölder. Stöldgodset i sin tur tar de vidare till länder där det är säkert och ekonomiskt fördel­aktigt att avyttra detsamma. Det är därför mer än rimligt att ge tullen de juridiska verktygen som möjliggör att gripa och beslagta stöldgods i väntan på att polisen anländer till platsen.

Exempelvis finns det uppskattningar som visar på att uppemot 70 procent av alla stulna båtmotorer i Sverige försvinner utomlands. Det handlar dock inte enbart om båtmotorer, utan även borrmaskiner, motorsågar och entreprenadmaskiner. Årligen transporteras det stöldgods ut ur landet av mycket stora värden.

Tullverket har en viktig uppgift när det gäller samhällets gränsskydd med uppgift att försvåra möjligheten att föra in varor och substanser som kan utgöra en fara för medbor­garnas säkerhet, miljö och hälsa.

Tullen tvingas släppa igenom misstänkt stöldgods på väg utomlands i de fall polisen inte haft resurser att komma. Detta beror på att tullen saknar de juridiska befogenheterna att beslagta gods eller frihetsberöva den misstänkta personen i väntan på polisens an­komst. Det ingår inte heller i tullens uppgift att förhindra utförsel av stöldgods från Sverige.

Sverige behöver en effektiv brottsbekämpning som försvårar för brottslingar att agera. Ytterst handlar det om att medborgarna skall kunna känna sig trygga. Ett led i en effektiv brottsbekämpning är att inkludera tullen i denna. Det är inte rimligt att tullper­sonalen i vanmakt endast har möjlighet att se på när stöldgods transporteras ut ur landet. Det är därför nödvändigt att ge tullen befogenhet att stoppa stöldgods som är på väg ut ur landet.

Vi måste förändra lagstiftningen så att tullen har möjligheter att effektivt delta i brottsbekämpningen och stoppa stöldgods vid Sveriges gränser. Utförsel av stöldgods eller försök till utförsel av stöldgods ur Sverige bör klassificeras som ett eget brott med egen brottsrubrik. Ändringen av lagstiftningen bör ske skyndsamt.

 

 

Margareta Cederfelt (M)