Motion till riksdagen
2020/21:3535
av Margareta Cederfelt (M)

Försäljning av statliga bolag


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om försäljning av statliga bolag och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Den svenska staten är delägare i ett stort antal bolag. Staten är sällan den bästa aktören för att driva företag. Det kan vid enstaka tillfällen finnas anledning och av strategiska skäl vara motiverat att staten är del- eller helägare av företag. Dock är fallet inte så i de flesta fall. Arbetet med att avyttra statens ägande av bolag bör genomlysas och en plan för försäljning av statens andelar i de statliga bolagen utarbetas.

Försäljningen skulle kunna inledas med att den svenska staten säljer sina andelar i Telia. Telia är idag en stor global aktör på telekommarknaden. En stor del av Telias verksamhet är dessutom utanför Sverige.

Telekommarknaden är idag en konkurrensutsatt marknad och statligt ägande kan riskera att ge Telia marknadsfördelar. Telekommarknaden är därtill kraftigt reglerad där staten fyller en viktig funktion som kontrollorgan och lagstiftare. Att staten samtidigt har ägarintressen och kontrolluppgift är emot frågan om maktdelning och marknadseko­nomi och kan i värsta fall bidra till partskonflikter. Med anledning härav bör regeringen se över möjligheten att sälja statens andelar i Telia. En försäljning av bolaget måste föregås av en noggrann analys av vilka åtgärder som behöver vidtas rörande ägande och förvaltning av kritisk infrastruktur i bolaget.

 

 

Margareta Cederfelt (M)