Motion till riksdagen
2020/21:3517
av Hans Rothenberg (M)

Minskat antal riksdagsledamöter


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över antalet riksdagsledamöter och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sveriges riksdag består sedan enkammarriksdagen infördes av 349 folkvalda ledamöter vilka väljs vart fjärde år för att representera sina valkretsar och väljare. Antalet leda­möter på 349 har sin följd av övergången från tvåkammarsystemet till dagens enkam­marsystem samt inte minst geografiska aspekter för att ge den befolkningsmässigt glesare delen av landet en ökad representativitet. Det innebär att det idag går ungefär 27 500 invånare per riksdagsledamot. Sett ur ett internationellt perspektiv har Sverige ett av världens största parlament i proportion till befolkningen.

Den pågående pandemin har visat på riksdagens möjligheter till snabb omställning där den fysiska närvaron i Riksdagshuset inte är lika nödvändig som tidigare. Att kunna sammanträda och fatta vissa beslut på distans är idag en ny del av riksdagens funktions­sätt. Det innebär att tid kan frigöras till förmån för andra delar av riksdagsuppdraget.

Färre riksdagsledamöter har sina för- som nackdelar. Den geografiska tillhörigheten är dock med dagens utvecklade kommunikationsteknik mindre avgörande. Möjligheter­na till dialog mellan väljare och förtroendevalda är synnerligen påtagliga genom andra kanaler än att ledamöterna bor på ett visst ställe. En förändring av antalet ledamöter måste samtidigt innebära att en ökad andel av riksdagens resurser kopplas mer direkt till de enskilda ledamöterna varvid deras arbete skulle kunna förbättras ytterligare. Denna aspekt måste beaktas vid en översyn av antalet riksdagsledamöter.

Färre ledamöter kan även minska kostnaden för skattebetalarna, inte minst avseende förvaltningskostnader samt arvoden. Det finns således goda skäl att se över antalet riks­dagsledamöter samt hur en sådan förändring kan leda till en effektivare demokratisk ordning vilket bör tillkännages regeringen.

 

 

Hans Rothenberg (M)