I spåren av covid-19 behöver Sverige säkra upp ekonomi och arbetstillfällen, och investera sig ur krisen om det ska finnas en chans till återhämtning i rimlig tid. Därför bör Sverige satsa på infrastrukturen. När planer beslutas och genomförs tillkommer arbetsuppgifter och flera underleverantörer har möjlighet att både behålla men även ha möjlighet att anställa fler när det finns mer arbete att utföra. Här bär staten ett ansvar att bidra med beslut och att Sverige satsar sig ur den ekonomiska krisen.
Riksdag och regering har tillsammans med kommuner och regioner samverkat och förhandlat kring infrastrukturfrågor samt förtätning av bostäder i våra storstadsområden. Detta har skett genom att först genomföra en Stockholmsförhandling för utbyggnad av infrastruktur inom Stockholms län. Detta följdes sedan upp med Sverigeförhandlingen som fokuserade på infrastruktur för att genomföra en förtätning av bostäder i våra storstadsområden samt bygga ihop en hållbar infrastruktur och kollektivtrafik mellan våra storstäder. Sverigeförhandlingens slutrapport överlämnades i december 2017.
Dessa värdeskapande förhandlingar har genomförts. Dessutom genomfördes även studier under Sverigeförhandlingen. Förhandling är enligt forskarna det ”nya normala”, och de anser att detta tydligare behöver återspeglas i regelverk och att metoden bör få en mer formell roll. Komplexa samhällsbyggnadsprojekt där staten och kommuner gemensamt är beroende av varandra för ett nå ett effektivt genomförande är exempel på tillfällen där forskare menar att förhandling bör användas. Forskarna anser att det är angeläget att systematiskt studera stationsortens relationer till grannkommuner och den omkringliggande regionen (ett arbete som inte ingick i utredningsdirektiven till Sverigeförhandlingen). Sådana studier anses skulle ge ett förbättrat kunskapsunderlag för att tilldela andra infrastruktursatsningar och investeringar på ett sätt som är optimalt för regionens utveckling.
En Arlandaförhandling är nästa steg i hur Sverige ska kunna se till att behålla och utveckla den tillväxt som kommer att vara en stor del av vår huvudstadsregion. Runt om i Europa och världen får flygplatserna en allt större betydande roll gällande förläggning av huvudkontor och samverkan mellan företag och organisationer samtidigt som man har världen runt hörnet. Planeringen från Airport City Stockholm om att utöka antalet arbetsplatser till att omfatta 50 000 arbetsplatser fram till 2043 samt målet om att bli Skandinaviens ledande flygplats, där Stockholm är en av Europas mest expansiva städer, är en angelägen anledning till att en Arlandaförhandling bör inledas. Stockholm och Uppsala kommer att bli mer sammansvetsade. Dessa framtida arbetsplatser i den moderna staden i Stockholm, Arlanda Airport tillsammans med övriga närliggande kommuners utbyggnad och utveckling av bostäder och näringsliv, behöver en mer robust och hållbar infrastruktur. Där ingår nordostkommunerna i Stockholms län, Uppsala, Västerås, Gävle m.fl., och dessa bör ingå i en sådan, för nationen viktig, förhandling. En Arlandaförhandling är av största vikt för Sveriges största tillväxtregion.
Camilla Brodin (KD) |
|