Det måste alltid löna sig bättre att arbeta än att leva på bidrag. Att arbeta, och att arbeta mer, att tacka ja till ett extra arbetspass måste löna sig.
Att det ska löna sig bättre att arbeta än att leva på bidrag är ett konstaterande de flesta bör skriva under på, men skillnaden i plånboken är tyvärr mycket liten, särskilt för en familj med flera barn. En publicerad rapport från Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi (ESO) visar att de ekonomiska drivkrafterna att gå från bidrag till arbete är alltför svaga – och ibland till och med negativa. Att det har fått vara så är mycket illa och har bidragit till ett stort utanförskap där alltför många människor inte kan försörja sig själva och stå på egna ben. Det måste vara en tydlig ekonomisk skillnad på att arbeta och försörja sig själv än att leva på bidrag.
För att säkerställa att det alltid lönar sig bättre att arbeta än att leva på bidrag behöver Sverige dels sänka skatten på arbete, dels genomföra en stor bidragsreform som säkerställer att bidrag aldrig kan kombineras på ett sådant sätt att den samlade nivån på bidrag blir på liknande nivå som en nettoinkomst vid ett arbete hade blivit. Principen är att det alltid måste löna sig mer att arbeta än att leva på bidrag.
Att det ska löna sig bättre än att leva på bidrag är givetvis avgörande för ett lands statsfinanser, men det är framförallt en moralisk fråga. Det måste alltid löna sig mer att arbeta än att inte göra det.
Sänkt skatt är en fråga om självständighet. Att den som arbetar själv får bestämma vad han eller hon ska göra med sin egen lön. För många skulle sänkt skatt möjliggöra ett större sparande och därmed en större självständighet och oberoende om något oförutsett händer.
Magdalena Schröder (M) |
|