Motion till riksdagen
2020/21:3505
av David Josefsson och Marie-Louise Hänel Sandström (båda M)

Harmonisera momssatsen mellan s.k. science centers och museer


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheten att harmonisera momssatsen mellan museer och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Idag är momssatserna mellan museer och så kallade science centers inte harmoniserade, utan museum har 6 procent moms medan science centers har 25 procent i momssats. Olika momssatser på liknande verksamheter i en och samma bransch skapar stora ut­maningar och ger snedvriden konkurrens.

Idag finns 19 stycken science centers och det finns också en gemensam branschorga­nisation (SCC). Den gemensamma definitionen för samtliga science centers är att alla arbetar för att väcka intresse och stärka kunskap gällande naturvetenskap, teknik och matematik hos barn och unga men också vuxna och allmänheten. Ett bra exempel på ett lyckat science center är Universeum, beläget vid Korsvägen i Göteborg. Där finns bland annat akvarier, regnskogslika miljöer och utställningar kring bland annat dinosaurier och rymden.

Science centers utgör en viktig lärmiljö och fungerar som ett kunskapsnav med nära samverkan med forskningsmiljöer och näringsliv vilket skapar goda förutsättningar för lärande för både elever och professionen i hela utbildningskedjan, från förskola till högre utbildning.

Science centers har också fått en allt mer betydande roll som en folkbildare för all­mänheten i alla åldrar och geografi. Det har också blivit allt vanligare att science centers med sina unika lärmiljöer genomför insatser för att elever ska kunna fullfölja sina studi­er för att motverka studieavbrott.

Science centers samverkar med många olika aktörer, privata och offentliga organisa­tioner och med den mer traditionella universitetsvärlden där science centers bidrar till dynamiska forskningsmiljöer, och parallellt får universitet och högskolor en arena för att kunna utföra sin tredje uppgift, att informera och kommunicera sin forskning.

Science centers är olika i sina organisationsformer och har varierande verksamheter utifrån hur de vuxit fram. Olika är i den här meningen bra – verksamheten är anpassad efter behov och förutsättningar i den del av Sverige där de verkar och utgör en viktig lärmiljö. Därför är det negativt att momssatsen blir olika för samma typ av verksamhet. Alla dessa science centers går att definiera och motivera på samma sätt som museer och djurparker där procentsatsen är 6 procent på entréavgifter.

Science centers har utställningsmiljöer, som går att jämställa med dagens museer, vilka bidrar till folkbildning och utbildning. Dessutom har några science centers adderat till kvalificerade digitala miljöer såsom visualisering och/eller djurparksmiljöer med regnskog och vilda djur för att sätta frågorna om naturvetenskap, teknik och matematik i ett sammanhang. När komplexa frågor sätts i ett relevant sammanhang och goda peda­goger beskriver detta samtidigt som besökaren själv får utforska så skapas förutsättning­ar för djupare förståelse, kunskap och motivation för att vi tillsammans ska möta våra samhällsutmaningar för ett hållbart liv.

 

 

David Josefsson (M)

Marie-Louise Hänel Sandström (M)