Motion till riksdagen
2020/21:3503
av Lars Hjälmered m.fl. (M)

med anledning av skr. 2020/21:3 Riksrevisionens rapport om Kommerskollegiums arbete med handelshinder


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att ta fram en åtgärdsplan för att ta till vara Riksrevisionens rekommendationer om Kommerskollegiums arbete med handelshinder och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Riksrevisionen har granskat om Kommerskollegium utgår från det samlade svenska ekonomiska intresset i hanteringen av handelshinder mot bakgrund av de handels­politiska målen.

Rapporten analyserar om Kommerskollegiums arbete med att inhämta information om handelshinder fokuserar på att ta in information om företags erfarenheter av han­delshinder på ett effektivt sätt. Granskningen innefattar även en analys om Kommers­kollegium använder denna information på ett effektivt sätt för att stödja företag. Vidare har Kommerskollegiums återrapportering till riksdagen granskats.

Riksrevisionens slutsatser kan sammanfattas i ett antal huvudsakliga slutsatser. Kommerskollegium inhämtar endast information från ett litet antal företag om deras erfarenheter av handelshinder. Det görs ingen bedömning av om valet av företag är representativt för det svenska ekonomiska intresset i stort.

Varken regeringen eller Kommerskollegium anses sträva efter högre effektivitet i arbetet med att inhämta information. Information riskerar att bli ofullständig eller missvisande.

Riksrevisionen bedömer att Kommerskollegium inte arbetar med att systematiskt följa upp och utveckla metoderna för informationsinhämtning. Resultatredovisningen i fråga om myndighetens arbete med handelshinder bedöms även vara allmänt hållen. Slutligen anses kännedomen om Kommerskollegium vara mycket låg bland små och medelstora företag.

I rapporten riktar Riksrevisionen ett antal rekommendationer till regeringen för att förbättra Kommerskollegiums arbete med handelshinder. De handlar bl.a. om att regeringen måste säkerställa att Kommerskollegiums informationsinhämtning är representativ utifrån Sveriges näringsliv. Regeringen rekommenderas även att ålägga Kommerskollegium tydligare krav vad gäller redovisning av sitt arbete med handelshinder samt hur den rapporteras till riksdagen.

Riksrevisionen riktar även rekommendationer till Kommerskollegium. De handlar om att utveckla inhämtningen av företagsinformation, om att öka kännedomen om Kommerskollegium bland företag och om att myndighetens verksamhetsplanering tydligare ska inbegripa uppföljning och utvärdering av arbetet med information om handelshinder.

Sverige är ett litet exportberoende land som är beroende av handel med andra länder. En förutsättning för ett konkurrenskraftigt svenskt näringsliv, som främjar möjlighe­terna till handel, är att information om handelshinder inhämtas och återges på ett korrekt och ändamålsenligt sätt.

Moderaterna anser att Riksrevisionens rapport bör följas upp på ett tydligt och strukturerat sätt. Regeringen bör därför presentera en åtgärdsplan för hur man avser att tillvarata Riksrevisionens rekommendationer samt en tidsplan för när rekommenda­tionerna ska vara uppfyllda.

 

 

Lars Hjälmered (M)

 

Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

Lotta Olsson (M)

Helena Antoni (M)