Under denna vår, 2020, har vi sett hur mycket närturismen har betytt och ökat p g a covid-19. Hemester har blivit ett begrepp i var mans mun och i vårt beteende. Det betyder att alla unika turistmål har fått stor betydelse och många besökare. Skoklosters slott och Skohalvön är besöksmål som har uppskattats ännu mer än tidigare. Det finns en stor potential att utveckla halvön.
Covid-19 har också bidragit till att många har varit ute och upptäckt den vackra svenska naturen. Båtlivet har blomstrat och i det sammanhanget har Skokloster varit ett intressant mål.
Håbo kommun och Bro kommun är kommuner som växer vad gäller tillgång både till arbetstillfällen och till nyinflyttning. Mälardalsområdet ökar befolkningsmässigt.
Allt detta innebär att fler måste förflytta sig från den ena sidan av Skofjärden till den andra. Då finns en enda liten smal bro vid Erikssund, väg 263, där såväl persontrafik som godstrafik forslas. Nu ska det enligt plan byggas en ny bro på samma ställe. Det ska bli en svängbro. Det passerar varje dygn hela 5 500 vägfordon och bron öppnas för sjötrafik cirka 1 000 gånger per år.
Det behövs med andra ord en förbindelse till över vattnet. En färja eller en bro skulle underlätta för trafikanter. Turistbesökande, som inte har bråttom, kan med fördel välja en färja. Bilburna trafikanter skulle ta färjan då de minskar trafiken på den smala väg 263 och skulle slippa omvägen över Knivsta för att komma till Uppsala.
Miljömedvetandet och klimattanken är något som ska finnas med i allt vi gör och där är en färjeförbindelse ett bra förslag.
Med hänvisning till ovanstående framgår det tydligt att det verkligen behövs en färja över Skofjärden.
Solveig Zander (C) |
|