Motion till riksdagen
2020/21:3376
av Björn Söder m.fl. (SD)

Utgiftsområde 5 Internationell samverkan


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen anvisar anslagen för 2021 inom utgiftsområde 5 Internationell samverkan enligt förslaget i tabell 1 i motionen.

Bakgrund

Sverigedemokraterna ser internationell samverkan som centralt för att säkerställa Sveriges intressen i förbindelserna med andra länder. Även om coronapandemin inte är slut så har Sveriges agerande i början av pandemin orsakat mycket internationell kritik, vilket skadat Sveriges anseende. Svenska institutet uppmärksammade mycket negativ utländsk medierapportering och Sverige har benämnts såsom pariastat i en artikel i New York Times. Därför är det viktigt att återetablera det tidigare omfattande internationella samarbetet och förtroendet för Sverige. I den nordiska kontexten är detta extra viktigt eftersom de nordiska staterna har agerat på skilda sätt. För att Sverige ska ha förut­sättningar att lyckas med detta anvisar Sverigedemokraterna såväl ökade anslag för ett fördjupat nordiskt samarbete som en ökning av anslagen till Svenska institutet (SI).

Politikens inriktning

Nordiskt samarbete

Sverigedemokraterna betraktar sig, i fallande ordning, som en del av en nordisk, europeisk, västerländsk och global gemenskap. I linje med detta vill partiet särskilt arbeta för att stärka den nordiska identiteten samt bredda och fördjupa det nordiska samarbetet. Våra länder har mycket gemensamt och det nordiska samarbetet är väl inarbetat sedan lång tid.

Tillsammans utgör Norden världens tionde största ekonomi och våra länder är på många områden och i många sammanhang världsledande. De nordiska länderna delar gemensamma värderingar och ett gemensamt kulturarv, men även de gemensamma dragen i de nordiska språken är en hörnsten i den gemenskap som binder samman de nordiska länderna. Därför vill Sverigedemokraterna anslå extra medel om 10 miljoner kronor för att bättra på den internordiska språkförståelsen och stötta insatser för kulturellt utbyte.

Svenska institutet

Svenska institutet (SI) samarbetar med företag, universitet och kulturliv för att öka Sveriges attraktionskraft och långsiktigt stärka relationer. Ett av verktygen institutet har till sitt förfogande är ledarskapsprogrammet, där utländska stipendiater får möjlighet att komma till Sverige. Dessa stipendiater är framtida makthavare och företagsledare i sina hemländer som förmodas ha en positiv bild av och en bra relation till Sverige. I detta nätverk finns en potential som i dag inte nyttjas fullt ut. Sverigedemokraterna vill därför ge SI i uppdrag att ta fram en handlingsplan för hur Sverige bättre ska kunna ta vara på detta nätverk, både ur ett diplomatiskt och ett handelspolitiskt perspektiv. SI ska även ges i uppdrag att ta fram en förteckning över vilka länder som bör prioriteras när det kommer till stipendiaturval.

Marginalnyttan av olika former av ledarskapsprogram skiljer sig åt beroende på vilka länder som inkluderas. Här anser vi att det är viktigt att Sverige dels fokuserar på utsatta länder där vi kan göra mer nytta per investerad krona i programmet, dels bör vi prioritera länder med god tillväxtpotential som gett uttryck för en vänlig inställning till förbättrade handelsrelationer med Sverige. På det sättet kan vi säkerställa att vi bistår där programmen gör som störst nytta men också där Sveriges framtida handelsrelationer gagnas som mest.

Ett annat verktyg SI har till sitt förfogande är att omvärldsbevaka, och i rapporten ”Sverige i ett nytt ljus” från juni 2018 så skriver institutet följande om Sverigebilden utomlands:

De senaste åren har vi dock kunnat konstatera att nya narrativ kring Sverige vuxit fram och att Sverige i ökad grad används som ett negativt exempel av aktörer i andra länder.

Dessa nya narrativ kan sammanfattas med att de fokuserar på Sveriges migrations­politik och flyktingmottagande, kopplat till våld och oroligheter. Med anledning av det fortsatt betydande migrationstrycket mot Sverige, och dess konsekvenser på minskad sammanhållning, trygghet, och välfärd och Sveriges agerande under coronapandemin, så finns det dessvärre anledning att anta att den tidigare nästan uteslutande positiva ”Sverigebilden” även fortsättningsvis kommer att ifrågasättas utomlands.

Vi vill därför belysa vikten av att institutet i sin analys av Sverigebilden utomlands inte ska ägna sig åt att ta ställning för eller emot den upplevda bilden av Sverige i ett annat land. Inte heller ska SI verka för att aktivt förvränga en existerande uppfattning med politiska motiv som grund.

Sverigedemokraternas satsningar

Nordiskt samarbete

Sverigedemokraterna vill anslå extra medel om 10 miljoner kronor för att bättra på den internordiska språkförståelsen och stötta insatser för kulturellt utbyte.

Inspektionen för strategiska produkter

Riksrevisionen har tidigare uppmärksammat (RiR 2017:2) att myndigheten har svårt att rekrytera medarbetare med kompetens inom exportkontrollområdet. Särskilt inom det militära området är det svårt att rekrytera och behålla specialistkompetens med anled­ning av att denna sektor generellt växer. Myndigheten får också nya uppgifter i och med bestämmelserna om utländska direktinvesteringar. Sverigedemokraterna vill därför satsa en miljon kronor årligen på detta.

Svenska institutet

För att peka ut ett par ledarskapsprogram explicit så driver i dag Svenska institutet ”She Leads” där man aktivt verkar för främjandet av framtida kvinnliga ledare i Saudiarabien och deras relationer till motparterna här i Sverige. Jämställdhet är en bristvara i Saudiarabien varpå syftet blir extra viktigt.

I MENA-regionen driver Svenska institutet ledarskapsprogrammet She Entre­preneurs för unga kvinnliga entreprenörer i Mellanöstern och Nordafrika med målet att ge deltagarna innovativa verktyg för att kunna arbeta med hållbar utveckling och att skapa ett unikt nätverk av unga kvinnliga entreprenörer.

Vi anser att det finns behov av att SI gör vad de kan för att etablera liknande partner­skap med fokus på kvinnliga ledare i andra motsvarande stater där samma problematik är utbredd. Sverigedemokraterna vill därför satsa 10 miljoner kronor årligen på detta.

Budgetförslag

Tabell 1 Anslagsförslag 2021 för utgiftsområde 5 Internationell samverkan

Tusental kronor

Ramanslag

Regeringens förslag

Avvikelse från regeringen

1:1

Avgifter till internationella organisationer

1 328 554

±0

1:2

Freds- och säkerhetsfrämjande verksamhet

165 299

±0

1:3

Nordiskt samarbete

13 595

10 000

1:4

Ekonomiskt bistånd till enskilda utomlands samt diverse kostnader för rättsväsendet

4 826

±0

1:5

Inspektionen för strategiska produkter

49 445

1 000

1:6

Forskning, utredningar och andra insatser rörande säkerhetspolitik, nedrustning och icke-spridning

70 858

±0

1:7

Bidrag till Stockholms internationella fredsforskningsinstitut (SIPRI)

28 402

±0

1:8

Bidrag till Utrikespolitiska institutet (UI)

19 175

±0

1:9

Svenska institutet

130 421

10 000

1:10

Information om Sverige i utlandet

15 475

±0

1:11

Samarbete inom Östersjöregionen

173 215

±0

Summa

1 999 265

21 000

1:3 Nordiskt samarbete

 

Förslag 2021

Beräknat 2022

Beräknat 2023

Avvikelse från regeringen

10 000

10 000

10 000

Anslagshöjningen ska användas till att bättra på den internordiska språkförståelsen och stötta insatser för kulturellt utbyte.

1:5 Inspektionen för strategiska produkter

 

Förslag 2021

Beräknat 2022

Beräknat 2023

Avvikelse från regeringen

1 000

1 000

1 000

Anslagshöjningen ska användas till att bättra på den säkerhetspolitiska kompetensen.

1:9 Svenska institutet

 

Förslag 2021

Beräknat 2022

Beräknat 2023

Avvikelse från regeringen

10 000

10 000

10 000

Anslagshöjningen ska användas till att etablera nya partnerskap genom Svenska institutet med fokus på kvinnliga ledare i MENA-regionen.

 

 

Björn Söder (SD)

 

Markus Wiechel (SD)

Mats Nordberg (SD)

Sara Gille (SD)