Motion till riksdagen
2020/21:3315
av Larry Söder (KD)

Halmstad–Nässjö järnväg, en viktig del av framtiden


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda möjligheten att Halmstad–Nässjö/Jönköpingsbanan klassas som nationell järnväg och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Järnvägen mellan Halmstad och Jönköping/Nässjö har en historia och med rätt investering en lysande framtid. Den drygt 20 mil långa järnvägen mellan Halmstad och Nässjö trafikeras idag men riskerar att försvinna om inte staten tar ett större ansvar.

Idag upprätthåller regionerna persontrafiken på sträckan men med ett fåtal turer per dag. Underlaget rent befolkningsmässigt skulle motivera varannantimmestrafik men för det krävs konkurrenskraftig tidsåtgång på resan Halmstad–Nässjö. Idag tar det längre tid att åka tåg mellan orterna än med bil, vilket motiverar en upprustning av banan för att kunna få ned tiden mellan Halmstad–Nässjö.

Det finns stora utvecklingsmöjligheter för banan som med rätt satsningar gör att orterna längs sträckan kan öka i tillväxt med blomstrande företag i alla grenar, inte minst turistnäringen.

Läggs banan ned så riskerar flera av orterna tappa sin tillväxtkraft och därmed ett ökat ansvar för de kommuner som finns längs banan. Därför bör det utredas om sträckan kan klassas som nationell järnväg.

Vi alla är medvetna om att järnvägen är ett viktigt transportsätt även i framtiden, och investering i järnväg är både nödvändig och framtidsinriktad. 

 

 

Larry Söder (KD)