Motion till riksdagen
2020/21:3253
av Mats Persson m.fl. (L)

Ett förbättrat regelverk för investeringssparkonton


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att snabbutreda och förändra regelverket för investeringssparkonto (ISK) vad gäller nyemissioner och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Privatsparande har på senare år väckt ett ökande intresse i Sverige. Enligt Fondbolagens förening sparar sju av tio svenskar i fonder, utöver i PPM. Detta kan tillskrivas flera faktorer, däribland en under långa perioder mycket gynnsam utveckling på aktiemark­naden. Särskilt glädjande är att flera banker rapporterar ett ökat privatsparande från unga personer. Allt detta är en utveckling som vi som liberaler välkomnar. En ekono­misk buffert kan vara både en försäkring mot det oförutsedda och biljetten till indivi­dens livsmål.

Utvecklingen bör framförallt tillskrivas människors egna beslut, folkbildande insats­er för den ekonomiska läskunnigheten och de värdeskapande bidrag till samhället som dagligen görs i näringslivet. Men också politiken har spelat roll: Alliansregeringens reform med införandet av investeringssparkonto (ISK) har skapat en attraktiv sparform där både användning och beskattning är enkel att förstå. Detta bidrar till en demokrati­sering av sparandet och därmed ökad egenmakt för fler.

Regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet har inte gjort vågen för denna utveckling. I stället lät regeringen och Vänsterpartiet under förra mandatperioden höja skatten på investeringssparkonton. Åtgärden äventyrade förtroendet för att investe­ra i Sverige samtidigt som förändringen ger stora konsekvenser för den långsiktiga spa­raren. Det senare eftersom skattehöjningen på ISK 2018 äter upp nära en halv miljon kronor av ett genomsnittligt sparande från 25 till 66 års ålder.

Den här mandatperioden har Liberalerna genom budgetsamarbetet med regeringen och Centerpartiet omöjliggjort ytterligare skattehöjningar på ISK. Vi verkar även för att sänka och förbättra skatten för spararna med särskild tonvikt att ge morötter till goda sparvanor: Eget sparkapital medför frihet, möjligheter och trygghet, därför verkar Liberalerna för att alla svenskar ska kunna spara upp till 100 000 kronor utan att behöva betala någon skatt på avkastningen.

För att värna ISK-reformen behöver också mer än skattenivåerna utvecklas. På senare tid har flera banker varnat för att ISK missgynnas vid börsintroduktion. Eftersom lagen kräver olika hantering av nyemitterade och befintliga aktier har exempelvis Avanza och Nordnet gjort bedömningen att ISK-sparare inte kunnat delta vid uppmärk­sammade börsintroduktioner såsom Readly eller Spotlight. Detta hotar den demokrati­sering av sparandet som har varit lagstiftarens ursprungliga avsikt med reformen. En lösning på detta problem behöver skyndsamt utredas. Den nuvarande situationen skapar oförutsedda orättvisor mellan sparformer. Därför bör riksdagen ställa sig bakom det som anförs i motionen avseende att snabbutreda och förändra regelverket för investe­ringssparkonto (ISK) vad gäller nyemissioner och tillkännager detta för regeringen. Eftersom en sådan förändring inte bedöms ha någon kostnad avseende exempelvis skatteuppbörd bedöms förslaget inte ha några budgeteffekter.

 

 

Mats Persson (L)

 

Johan Pehrson (L)

Maria Nilsson (L)

Lina Nordquist (L)

Gulan Avci (L)

Christer Nylander (L)

Allan Widman (L)