Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen ska informera berörda myndigheter om att värna äganderätten när det gäller skog och inte fortsätta att peka ut nyckelbiotoper och tillkännager detta för regeringen.
Tyvärr fortsätter urholkningen av den svenska äganderätten, och det trots att den är grundlagsskyddad. Det leder till osäkerhet om hur lagen ska tolkas och ekonomiska svårigheter eller förluster för den enskilde, men även till frekventa avgöranden i domstol som är en både kostsam och jobbig process för många privatpersoner.
Frågan om nyckelbiotoper är ofta föremål för diskussion och dessvärre fortsätter den statliga myndigheten Skogsstyrelsen att inventera just nyckelbiotoper och hindar därmed privatpersoner från att avverka, vilket i sin tur gör marken och skogen osäljbar. Frågan man kan ställa sig är varför myndigheten ens inventerar nyckelbiotoper när man i dagsläget inte har något särskilt uppdrag från regeringen att göra det. Den utökade nyckelbiotopsinventeringen stoppades i januariavtalet och när det gäller inventering i samband med avverkningsanmälan så upphör den senast vid kommande årsskifte.
Det som är positivt i sammanhanget är att Centerpartiet i januariavtalet lyckades få igenom punkter som ska stärka äganderätten och säkerställa att rättssäkerheten ska öka. Den skogsutredning och artskyddsutredning som pågår ska lämna förslag på detta. Men under tiden fortsätter dessvärre Skogsstyrelsen att peka ut större och större områden som bevarandevärda, vilket leder till ekonomiska förluster och allt mindre att säga till om vad gäller den enskilda egendomen.
I sammanhanget är det dock intressant att uppmärksamma Malmö förvaltningsdomstol som nyligen fastställde att registrering av nyckelbiotoper är en myndighetsutövning som får så långtgående konsekvenser för skogsägare att den kräver stöd i lag för att kunna genomföras. Eftersom nyckelbiotopsinventeringen inte har sådant lagstöd anser domstolen att biotoperna måste avregistreras. I förvaltningslagen går även att läsa att man som myndighet inte får göra inskränkningar i den enskildes egendom om det inte motiverar en stor vinst för samhället. Trots denna tydliga fingervisning ger sig inte myndigheten och har överklagat domen till kammarrätten.
Skogsstyrelsen har nu på kort tid förlorat ett antal äganderättstvister i domstol som lavskrikedomen, bombmurkledomen, två domslut om fjällnära skog och sedan också domen i Malmö kring nyckelbiotoper. Borde inte statens myndigheter läsa grundlagen och förändra sitt synsätt när man uppenbarligen är helt fel ute?
Så här kan det faktiskt inte få fortsätta.
Detta bör ges regeringen till känna.
Helena Lindahl (C) |
Peter Helander (C) |