Motion till riksdagen
2020/21:3173
av Per Åsling (C)

Regionalt differentierade arbetsgivaravgifter


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheten att utarbeta ett system för regionalt differentierade arbetsgivaravgifter och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

I vårt västra grannland Norge finns sedan länge ett väl fungerande system för regionalt differentierade arbetsgivaravgifter. Syftet är att ge alla delar av landet rättvisa kon­kurrensförutsättningar. Det ska vara möjligt att på någorlunda likvärdiga villkor driva företag såväl i glest befolkade fylken i norr som i mer tätbefolkade områden nära de stora marknaderna kring större städer som Oslo, Bergen och Trondheim i södra delen av landet. För kommuner och fylken långt ifrån de större städerna ger de nedsatta arbets­givaravgifterna bättre förutsättningar att erbjuda medborgare och företag en bra service. Det lockar fler att bosätta sig i dessa bygder. De nedsatta arbetsgivaravgifterna gäller generellt, såväl för det privata näringslivet som för offentlig sektor. Systemet har god­känts av EU.

De geografiskt differentierade arbetsgivaravgifterna är ett mycket kraftfullt verktyg inom den norska distriktspolitiken. Professor Reidar Almås vid Norsk senter for bygde­forskning i Trondheim, som även studerat svensk regionalpolitik, understryker att detta är ett effektivt och obyråkratiskt verktyg för att ta hela landet i bruk, ett verktyg som dessutom är lätt att införa i Sverige.

Det är dags att göra verkstad av de goda idéerna för att vi även på vår sida av Kölen ska ta hela landet i bruk.

 

 

Per Åsling (C)