Motion till riksdagen
2020/21:3164
av Helena Lindahl och Peter Helander (båda C)

Polisens närvaro i hela landet


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen i sitt regleringsbrev till Polismyndigheten bör påtala vikten av att prioritera säkerhet i hela landet samt följa upp att så sker, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

Motivering

Om du blir misshandlad, rånad eller utsatt för ett annat grovt brott, så vill du känna att samhället snabbt ställer upp med polisiära resurser. Det är bland annat därför du betalar skatt.

Tyvärr ser det inte riktigt ut så i Sverige idag.

I Västerbottens inland – närmare bestämt i Vilhelmina, Dorotea, Sorsele, Åsele, Lycksele och Storuman – bor det 30 000 människor. Den geografiska ytan motsvarar dessutom nästan Danmarks storlek. Trots detta tvingas man dela på en enda polispatrull på kvällar och nätter.

Lokalpolisområde Mora omfattar kommunerna Mora, Malung-Sälen, Älvdalen, Orsa, Vansbro, Rättvik, Leksand. Det bor 78 000 människor i dessa kommuner och det tar 3:30 att köra bil från norra delen av lokalpolisområdet till den södra delen. På vardagskvällar och nätter finns det normalt en polispatrull i detta område.

Man ska ha klart för sig att det är ett tjugotal mil mellan vissa av orterna. Det innebär att det kan ta väldigt, väldigt lång tid att nå fram om något inträffar.

För ett par år sedan hade handelsbutiken i Klimpfjäll ett inbrott och blev av med 200 000 kronor. Det tog drygt tio timmar innan polisen kom dit. På den tiden kan man faktiskt köra bil från Stockholm till Klimpfjäll om man skulle vilja det. Alldeles nyligen inträffade även en annan incident och det i samma by. Ägaren av Klimpfjällsgården hörde av sig till polisen då det var en drogpåverkad person som uppträdde aggressivt på hennes pensionat och restaurang, men ingen bil kom. Det var för långt bort. Ägaren fick dock till slut hjälp av grannar och kunde på det sättet hantera situationen. Men vad gör man om något än mer våldsamt händer? Då kanske det inte finns tid att ringa grannar som kan bistå.

Det finns många andra fall som är snarlika, inte bara i Västerbotten och Dalarna utan i hela norra Sverige och även på andra ställen i landet.

Trots att det i regeringens regleringsbrev tydligt står att trygghet ska finnas i hela landet, så har landsbygden nonchalerats. Dessvärre utan att den socialdemokratiskt styrda regeringen agerat.  

Vad händer den dagen en kvinna blir misshandlad av sin fulle och aggressive sambo och närmsta polispatrull är 20 mil bort? Så kan den bistra verkligheten se ut i Sverige på landsbygden. Då räcker det inte med ord som låter bra i ett regleringsbrev, men helt saknar täckning i den verklighet som människor tyvärr tvingas leva i.

Även om ambitionen är att antalet poliser ska öka i landet, så vet vi av erfarenhet att resurserna sällan hamnar på landsbygden. I södra Lappland och Dalarna har polisnär­varon minskat på många ställen. Det leder till att människor slutat att anmäla brott eftersom det inte kommer någon polis eller för att åklagaren lägger ner utredningen rutinmässigt.

Södra Lappland, norra Dalarna och andra gles- och landsbygder är alldeles uppen­bart bortprioriterat trots att de som bor i området betalar lika mycket skatt som alla andra.

Det är inte rätt och bör ges regeringen till känna.

 

 

Helena Lindahl (C)

Peter Helander (C)