Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att tillsätta en ny utredning tillsammans med Estland och Finland om Estonias förlisning och tillkännager detta för regeringen.
Den 28 september 1994 förliste passagerarfartyget Estonia och 852 st. människor miste livet. Utredningen efter Estonias förlisning har inneburit många frågetecken, inte bara om förlisningen som sådan utan även om Sveriges regerings agerande i frågan. Estland, Finland och Sverige tillsatte 1995 en gemensam haverikommission som lämnade sin slutrapport i december 1997. Slutsatsen var att fästena och låsen till Estonias bogvisir var underdimensionerade. Bogvisiret slets upp under stormen och öppnade bogrampen vilket medförde av att stora mängder vatten forsade in på bildäck och Estonia kantrade. Efter haveriutredningen avslöjades att Estonia använts för att smuggla krigsmateriel från forna Sovjetunionen till väst. Enligt svenska myndigheter var så dock inte fallet vid fartygets sista resa.
Under årens lopp har vraket flyttat sig på botten och nytagna bilder visar nu upptäckten av ett stort hål på ena sidan av skrovet. Det är 4 gånger 1,2 meter på bredaste stället och ligger både över och under vattenlinjen. Bilderna gör att nya frågor ställs, vad är det som har tillförskansat fartyget den skadan? Detta i kombination med den tidigare utredningens obesvarade frågor, men också den svenska regeringens agerande i frågan bör vara tillräckligt för att en ny utredning tillsätts. För att den ska bli så grundligt utförd och rättvisande som möjligt bör utredningen av den mörka katastrofen på Östersjön ske tillsammans med både Estland och Finland.
Ann-Christine From Utterstedt (SD) |
|