Motion till riksdagen
2020/21:3108
av Patrick Reslow m.fl. (SD)

Utgiftsområde 16 Utbildning och universitetsforskning


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen anvisar anslagen för 2021 inom utgiftsområde 16 Utbildning och universitetsforskning enligt förslaget i tabell 1 i motionen.

Bakgrund

Vårt samhälle är beroende av ett bra och högkvalitativt utbildningssystem för att fungera och utvecklas. Vistelse i förskola ska innebära bästa tänkbara omsorg, trygghet, stimulans för utveckling, lärande samt god vistelse- och arbetsmiljö för barn och personal. I många fall är personaltätheten för låg för att detta ska kunna infrias och för att personalen ska ha en bra arbetsmiljö och god hälsa. I andra fall behöver lokaler och pedagogiska uterum anpassas eller upprustas. Mer resurser behövs och det är de små enheterna själva som vet hur de i första hand bör användas. Grundskolan är oerhört viktig för såväl elever som för samhället i stort och utgör en bas där barn och ungdomar växer, utvecklas samt inhämtar nödvändiga kunskaper. För att skolan ska kunna till­godose detta behövs stärkt styrning, fler utbildade lärare, en bättre karriärmodell och högre löner, krav på ordning och gott uppförande, samt ökat kunskapsfokus. Utöver detta behövs verktyg för hantering av elever som inte fungerar i en normal skolsituation, samt utökad tillsyn för säkerställd kvalitet. I gymnasiet fördjupar eleverna de kunskaper de förvärvat i grundskolan. Den enskilde eleven beslutar inriktning inför det kommande yrkeslivet alternativt ser över möjligheten för eftergymnasiala studier. I detta skede är en tydlig koppling mellan skola, samhälle och yrkesliv av yttersta vikt i kombination med elevens tillgång till studie- och yrkesvägledning. Utbildning behöver i större utsträckning matchas efter arbetsmarknadens behov.

I grundskolan och gymnasieskolan finns i dag en problematik där välmående, arbetsmiljö och lärares situation försämrats i hög grad under senare år. Resultat­förbättringarna i PISA (Programme for International Student Assessment) år 2018 kan tyvärr på goda grunder ifrågasättas. Nivån visar i alla avseenden ett svagt resultat i förhållande till svenska elevers resultat i tidigare studier och i jämförelse med elever i jämförbara länder.

Lärares arbetssituation behöver kraftigt förbättras och alla elever behöver få nöd­vändigt stöd. En tidigare i hög utsträckning oreglerad invandringspolitik har medfört negativa konsekvenser inom den svenska skolan. Antalet elever har ökat i klasserna och resurserna räcker inte till för den undervisning och det stöd som krävs. Många invan­drade elever klarar inte att nå mål och goda resultat på grund av brister i svenska språket, brister i grundläggande kunskaper om det svenska samhället samt i många fall även brister i grundläggande kunskaper i skolämnena. Svenska elever som tidigare följt den svenska utbildningsvägen får i många fall inte det stöd eller den utbildning de behöver.

Välmående, skolmiljö samt arbetsmiljö har enligt larm från elever, föräldrar, lärare samt i ett stort antal undersökningar försämrats. De senaste decennierna har klasserna vuxit, arbetsmiljön har blivit stökig och studieron har varit bristande. Skolinspektionens undersökning från år 2017 visade att nära 20 procent av Sveriges 15-åringar kände sig otrygga i skolan, endast 50 procent kände sig helt trygga i skolan och endast 14 procent av eleverna svarade att ordningsregler följs väl. Vidare lyftes fram att centrala brister i grundskolan var otrygghet och studieoro. Hot och våld från elever mot lärare har ökat. År 2018 anmäldes 879 händelser om hot och våld i skolan till Arbetsmiljöverket, vilket innebar en ökning från året innan. Så många som 224 incidenter i skolor de senaste fem åren innefattade knivar eller vapenliknande föremål. Detta är direkt alarmerande. Inget visar att det skett några märkbara förbättringar inom området och därför behövs ett flertal åtgärder genomföras i svensk grundskola. Ett flertal åtgärder behöver genomföras avseende förbättringar i svensk grundskola.

I högre utbildning ska lärarledd undervisning värnas. Det säkerställer att kvaliteten i utbildningen inte går förlorad. Besparingar kan göras genom sammanslagning av några högre lärosäten. Produktivitetsavdraget bör avskaffas och satsningar behövs på svensk rymdforskning samt på ett nytt strategiskt forskningsområde.

Politikens inriktning

Sverigedemokraterna ser behov av en omstrukturering av skol- och utbildningsområdet där många satsningar behövs. Vissa av regeringens satsningar innebär otillräcklig och snedriktad politik. Det gäller exempelvis ”likvärdighetsbidraget” som är en ospecifi­cerad projektbaserad satsning där konkreta krav inte ställs på resultatförbättringar. Det finns heller inga belägg för att ”likvärdighetsbidraget” gett goda resultat sedan det infördes. Problemen i svensk skola har snarare ökat på senare tid. För ökad likvärdighet krävs statligt huvudmannaskap och en tydligare statlig reglering. Fler behöriga lärare, en förstärkning av läraryrkets attraktivitet, en stärkt rektorsroll, samt tydliga uppfölj­ningar av elevernas kunskapsresultat är också av stor betydelse. Satsningar behövs i stället på de områden där problemen är akuta. Det är anmärkningsvärt att regeringen inte satsar tillräckligt med resurser på förskolan, inte budgeterar för det slopade karens­avdrag som de själva utlovat, samt inte avsätter nog med medel till Skolinspektionen så att nödvändig tillsyn kan genomföras. Inte heller vill regeringen satsa på att lösa problemen med ökad otrygghet och studieoro samt hot och våld i skolan. Konkreta finansiella satsningar för att åtgärda dessa problem uteblir.

Det är nödvändigt med en förskolemiljard och en trygghetsmiljard för att förbättra skolan. Förskolemiljarden omfattar ett öronmärkt, men öppet statsbidrag som ska gå till förskolan. Kommunerna och förskolorna vet själva bäst var satsningen mest behövs. Trygghetsmiljarden innebär en satsning på ökade krav på skolor när det gäller ordning och studiero, utökade kontroller samt en förstärkning av systemet med undervisning vid sidan av ordinarie klass. Dessutom görs satsningar för att stärka lärares och övrig skolpersonals situation, vilket bidrar till bättre kontroll och ordning på situationen i skolan. Kompletteringar till detta behövs också gällande justeringar i skolans styr­dokument så att det blir självklart att lärare och rektorer kan upprätthålla ordning i skolan.

Sverigedemokraternas satsningar

Förskola: Förskolemiljarden – en extra satsning på förskolan

Tillräckligt antal förskolepersonal per barn är en viktig sak för att alla barn ska få den uppmärksamhet och omsorg som krävs. Antalet barn i förskolan har ökat med så många som 90 000 barn över en tioårsperiod. Många förskolor har för lite personal sett till antalet inskrivna barn mot vad som är optimalt, vilket kan medföra en mycket hög arbetsbelastning, underbemanning och upplevd ohälsa. Behovet av satsningar ser emellertid olika ut beroende på region, kommun och enskilda förskolor. Förskole­miljarden är ett öppet statsbidrag som ska användas där det lokalt behövs mest och kan således inbegripa satsningar på tillagningskök, förbättrad vistelsemiljö och arbetsmiljö, pedagogiska uterum, upprustning, lokalanpassning, nattverksamhet med mera.

Förskola: Värna hälsan – slopa karensavdraget

Förskolepersonal är en viktig yrkeskår. Personalen behöver goda arbets- och anställningsförhållanden. Inom förskoleverksamhet sprids förkylningar och annan smitta mellan barn och personal genom att många möts i verksamheten och ofta på liten yta. Det bör vara självklart att varken barn eller personal ska vistas i verksamheten när man är sjuk utan vara hemma tills man är frisk. Karensavdraget som det är utformat i dag försvårar möjligheten att stanna hemma. Genom slopat karensavdrag för förskole­personal förbättras i större utsträckning möjligheterna att stanna hemma och bli frisk. Fördelarna är flera. Karensavdraget bidrar till ökad hälsa och välmående samt minskar eventuell stress hos personal som känner ansvar och behov av att arbeta samtidigt som man inte är frisk. Smittspridningen minskar när personal är sjukskriven vid sjukdom. Slopat karensavdrag innebär ett samhälleligt ansvarstagande och månande om såväl förskolepersonal som barn och föräldrar.

Grundskola: Trygghetsmiljarden – mer resurser till Skolinspektionen för utökad kontrollverksamhet och övertagande av dysfunktionella skolor, samt inrättande av jourklasser

Skolinspektionen ska i större utsträckning göra oanmälda inspektioner med kravet att de missförhållanden som uppmärksammas skyndsamt ska åtgärdas. Kännbara konsekven­ser ska genomföras i de fall tillräckliga åtgärder uteblir. I de fall allvarliga missförhåll­anden uppmärksammas ska täta återkontroller ske. Skolinspektionens rutiner gällande kravställning, kontroller, planering och uppföljning av åtgärder och besök behöver även utvecklas och öka. Flera skolverksamheter behöver kontrolleras oftare än vad som görs i dag. Detta gäller speciellt religiösa skolor. Godkännandet av, samt tillsynen av, för­skolor och fritidshem med konfessionell inriktning ska flyttas från kommunerna till Skolinspektionen. Skolinspektionen ska få större mandat, ansvar, utökad verksamhet och utökade resurser.

Det finns tyvärr skolor, främst i landets utsatta områden, som inte fungerar väl och som inte uppfyller minimikraven gällande trygghet, arbetsmiljö, upprätthållande av grundläggande svenska värderingar och god undervisning. Ytterst ansvarig för den enskilda skolan och dess resultat är skolans rektor. En kompetent rektor med gott ledarskap är grunden för en god arbetsmiljö och en väl fungerande verksamhet. Det finns exempel i andra länder, exempelvis Storbritannien, där skolorna leds av statligt tillsatta rektorer som fått ett omfattande mandat för att kunna förändra skolorna från grunden. Statligt skolövertagande vid påtagliga missförhållanden ska ske om skolan och utbildningen fungerar på oacceptabelt låg nivå.

En extra satsning behövs utöver det som redan finns, på jourklass för elever som har svårt att fungera i en normal skolsituation. Då dessa elever ges extra möjligheter till stöd och undervisning ges även övriga elever större möjligheter till studiero samt en lugn och trygg miljö i klassrummet. Ett tydligare mer grundlagt system med jourklasser ska införas. Det är aktuellt med en jourklass i alla skolenheter med fler än 100 elever. Elever som är våldsbenägna och utgör ett hot mot andra elever och skolans personal ska flyttas från skolan för fortsatt undervisning på regionala jourskolor.

Grundskola och fritidshem: Satsning på stödpersonal

Samtliga personalkategorier i skolan behöver stärkas så att lärare avlastas och kan ägna sig åt sitt kärnuppdrag. En satsning på förstärkning av uppgifter och professioner utanför själva undervisningen i skolan som it-pedagoger, kuratorer, specialpedagoger och administratörer behövs. Satsningen på mer skolpersonal ingår i vårt omfattande stöd till kommunerna i utgiftsområdesmotion 25.

Fritidshemsverksamheten är av stort värde för många barn och ungdomar. Liksom i grundskolan är vistelsemiljön, arbetsmiljön och personalens förhållanden viktiga. Personaltätheten behöver öka så att en personal maximalt har ansvar för 20 barn och ungdomar i verksamheten. En utökad möjlighet att bistå barn och ungdomar med läxläsning föreslås, och detta möjliggörs i större utsträckning när personaltätheten ökas.

Grundskola och fritidshem: Värna hälsan – slopa karensavdraget

Grundskollärare och fritidspedagoger behöver goda arbets- och anställnings­förhållanden. Förkylningar och annan smitta sprids mellan barn och personal. Det bör vara självklart att varken barn eller personal vistas i verksamheten när man är sjuk utan är hemma tills man är frisk. Karensavdraget som det är utformat idag försvårar möjlig­heten att stanna hemma. Genom slopat karensavdrag så möjliggörs i större utsträckning att stanna hemma och bli frisk. Karensavdraget bidrar till ökad hälsa och välmående och minskar eventuell stress hos personal som känner ansvar och behov av att arbeta sam­tidigt som man inte är frisk. Smittspridningen minskar när personal är sjukskriven vid sjukdom. Slopat karensavdrag innebär ett samhälleligt ansvarstagande och månande om såväl personal som barn och föräldrar.

Grundskola och lärartjänster: Satsning på höjda lärarlöner och en ny karriärtjänstmodell

Läraryrkets attraktivitet behöver stärkas genom förbättrad arbetsmiljö samt genom högre löner. Anslaget till lärarlöner ökas med åtskilliga hundra miljoner kronor. Löneutvecklingen ska ställas i relation till lärares ansvar, kunskapsutveckling, resultat samt arbets- och anställningsvillkor. Regeringens modell för förstelärartjänster är ojämlik, eftersom möjligheter till löneökning endast ges till förstelärare. Dessutom läggs en stor del av satsningen på ett mycket stort påslag till förstelärare i utsatta områden. Problemen i skolor i utsatta områden löses inte genom denna satsning. Arbetsmiljön måste stärkas för att lärare ska kunna trivas, arbeta och se till att skol­resultaten höjs. Inget visar att det skett några märkbara förbättringar inom området, därför behövs ett flertal åtgärder. Vi föreslår att förstelärartjänsterna avvecklas och att regeringens anslag i stället används till förverkligandet av Sverigedemokraternas karriärtjänstmodell som baseras på utveckling, samordning, mentorskap och krav på höjning av elevresultat. En karriärtjänstmodellen ska vara dynamisk och kunna utvecklas successivt i flera steg genom olika karriärnivåer. Karriärtjänstmodellen ska gälla i hela landet eftersom alla platser i landet och alla elever är lika viktiga.

Grundskola: Satsningar som gör skillnad istället för regeringens ”likvärdighetsbidrag”

Regeringen har lagt en stor ospecificerad satsning på ett så kallat likvärdighetsbidrag. Satsningen är ett statsbidrag som huvudmännen i kommunala och fristående skolor kan söka för insatser på skolnivå, klassrumsnivå eller på lärarnivå. Likvärdighetsbidraget är ett mer eller mindre projektbaserat ekonomiskt stöd för förskolor, grundskolor och fritidshem som vill stärka likvärdighet och kompetensutveckling. Vi är starkt kritiska till detta anslag. Satsningar behöver vara jämlika, tydligt formulerade, välplanerade och strukturerade och ha tydliga syften och mål. Enligt Långtidsutredningen (SOU 2019:40) har likvärdigheten i grundskolan inte försämrats i någon större utsträckning under de senaste decennierna. Systemet saknar dessutom långsiktighet, eftersom det baseras på projektansökningar begränsade i tiden. Även om insatser lyckas ett år innebär det inte en garanti för en långsiktig lösning. Anslaget för likvärdighetsbidraget är ett sätt att anpassa sig till problemen snarare än att lösa dem. Vi anser att det inte i första hand är pengar som behövs utan stramare tyglar, tydligare ansvarsutkrävande och ökad statlig styrning. Av denna anledning väljer vi att ta bort detta anslag och satsar dessa medel istället där de gör skillnad på riktigt: Fler behöriga lärare, inrättande av jourklasser för bättre förutsättningar för ett effektivt lärande, stöd till skolor i glesbygd, samt en kraftig förstärkning av Skolinspektionen.

Grundskola och gymnasium: Utökning av studie- och yrkesvägledning

Det är viktigt att elever hittar rätt i valen av vidareutbildning till framtida yrkesväg. Samtidigt bör detta matchas så effektivt som möjligt mot arbetsmarknaden. Studie- och yrkesvägledningen ska såväl i grund- och gymnasieskolan som på komvux stärkas och effektiviseras. Studie- och yrkesvägledarnas roll och ansvar behöver förtydligas och samordnas, kompetensutveckling behöver möjliggöras, digitalt vägledningsstöd behöver utvecklas och karriärvägledningsperspektivet behöver förstärkas i olika skolämnen. Skolverksamhet och elevers skolvardag ska ha koppling till arbetsmarknaden. Det är av vikt att skolans olika professioner samverkar inom områden som berör yrkeslivet och de områden som studie- och yrkesvägledare ansvarar för. Samhällsorienterande ämnen ska innehålla och garantera delaktighet och samverkan med studie- och yrkesvägledare.

Grund- och gymnasieskola: Stärk elevhälsans roll

Den psykiska ohälsan hos barn och unga ökar kraftigt, vilket kräver ett flertal åtgärder som kan möta och förebygga framtida psykiska besvär i ett tidigt stadie. Elevhälsan ansvarar i dag för både den fysiska och den psykiska hälsan hos barn och har i sin roll stora möjligheter att påverka och vända den pågående trenden med ökad psykisk ohälsa. Med anledning av detta finns det goda skäl att utreda hur elevhälsan kan stärkas och ges bättre förutsättningar att möta, och vid behov behandla, elever som mår psykiskt dåligt. Det finns därför anledning att utreda möjligheten att införa kontinuerliga bedömningar av psykisk och psykosocial hälsa inom grund- och gymnasieskolan för att kunna fånga upp elever som behöver stöd och behandling.

En annan viktig aspekt är att befintliga behandlingsresurser inte ska begränsas till enbart barn- och ungdomspsykiatrin (BUP). Långa köer till BUP kan motverkas om behandlingskompetens i högre utsträckning kan finnas tillgänglig på plats i skolorna. Det är ytterst viktigt att utreda detta skyndsamt. Ökad kunskap om psykisk ohälsa är grundläggande och kan ha stor betydelse för främjande av problemlösningsförmåga och känslomässig utveckling. Preventiva och hälsofrämjande insatser med syfte att stärka den psykiska hälsan och minska antalet självmord måste lyftas fram. Om ungdomar ges möjligheter att utveckla sina emotionella färdigheter och kunskaper om psykisk hälsa, får de bättre förutsättningar att möta svårigheter i livet. Utökat stöd till kunskaps­byggande insatser måste därför ses över.

Gymnasium och vuxenutbildning: Teknikbrygga – praktik för arbetslösa ungdomar

Det behövs ytterligare satsning på utbildning och möjligheter kopplat till tekniska yrken. Ungdomar som inte erhållit jobb efter avslutad teoretisk utbildning ska erbjudas en andra chans att bli anställningsbara i industrin genom en så kallad teknikbrygga. Under två terminer stärker eleven sina kunskaper i teoretiska och praktiska ämnen varefter man genomför en termin med statligt finansierad praktik hos en lokal industri.

Högre utbildning: Ökat antal undervisningstimmar

Inom högre utbildning är egenansvar och självstudier inom utbildningen viktigt. Lika viktigt är att det förekommer lärarledd undervisning i tillräcklig utsträckning. Lärare inom högre utbildning är experter inom sina områden – studeranden behöver självklart få så stor del av deras expertis som möjligt. Det är välkänt att det inte räcker med själv­studier eller enstaka metoder för inlärning utan att olika pedagogiska och metodologiska grepp främjar inlärning och kunskapsinhämtning även på högre nivå. Av denna anledning behöver lärartäthet och lärarledd undervisning öka.

Högre utbildning: Inför nationella prov i lärarutbildningarna

Lärarutbildningarna behöver styras utifrån ett kvalitetsperspektiv och utvärderas i större utsträckning, inte minst för att stärka läraryrket och höja attraktionskraften för yrket. Intagningspoängen behöver höjas, färre studenter ska antas via högskoleprovsresultat och inträdesprov och nationella prov till lärarutbildningen behöver införas. Nationella prov ska hållas en gång per läsår, med syftet att kvalitetsstyra utbildningen, medverka till högre kunskapsnivå och ge större likvärdighet i bedömningen.

Högre utbildning och forskning: Avskaffa produktivitetsavdraget

Under 1990-talet infördes ett produktivitetsavdrag för högskoleväsendet vilket innebar att anslagen till högskolorna skulle få ett avdrag motsvarande den summa som den privata tjänstesektorn lyckats effektivisera sin verksamhet med de senaste 10 åren. Utbildningarna med tillhörande administration ska vara effektiva. Effektivisering är positivt men för att bibehålla kvalitet inom utbildning kan inte effektivisering drivas alltför långt. Produktivitetsavdraget ska därför avskaffas.

Forskning: Satsning på rymdforskning och rymdverksamhet, samt på ett nytt strategiskt forskningsområde

Samhällsnyttan med rymdforskning och rymdverksamhet är stor, exempelvis inom all kommunikationsteknologi och inom krisberedskap. Rymdstyrelsen är i behov av satsningar för att möjliggöra konkurrensförmåga internationellt på området rymdverk-samhet. Tillskott är även nödvändigt för möjligheten att delta inom olika forsknings-projekt. För att öka Sveriges möjligheter till medverkan, konkurrens, att utveckla ny teknologi, få möjlighet till ny marknad och nya jobbtillfällen, satsas extra på rymd­forskningen och rymdverksamheten. Vi vill även se en satsning på ett nytt strategiskt forskningsområde inom kärnenergiforskning för att trygga vår framtida energi­försörjning.

Flera satsningar

En levande landsbygd är av vikt för hela Sverige. Det innebär bland annat att människor kan bo, arbeta och resa samt att servicefunktioner finns över hela landet, inte enbart i och kring de större tätorterna. Servicefunktioner och grundläggande samhällsfunktioner behövs då även i glesbygd där skolverksamhet är ett exempel på en sådan funktion. En satsning på stöd till glesbygdsskolor görs. Medel kan ges som stöd för möjlighet att fortsätta verksamhet där tillfälligt sviktande elevunderlag hotar nedläggning av en mindre skola.

De två separata anslagen för konst- och musikhögskolorna Konstfack, Kungliga Musikhögskolan, Kungliga Konsthögskolan, samt Stockholms konstnärliga högskola slås samman i ett grundanslag i enlighet med STRUT-utredningen. Malmö universitet slås samman med Lunds universitet och Södertörns högskola slås samman med Mälardalens högskola. På så vis minskar de administrativa kostnaderna för personal som inte har forskande eller undervisande uppgifter. Anslaget till Vetenskapsrådet minskas och pengarna satsas i stället på kärnenergiforskning.

Budgetförslag

Tabell 1 Anslagsförslag 2021 för utgiftsområde 16 Utbildning och universitetsforskning

Tusental kronor

Ramanslag

Regeringens förslag

Avvikelse från regeringen

1:1

Statens skolverk

1 156 702

±0

1:2

Statens skolinspektion

468 004

300 000

1:3

Specialpedagogiska skolmyndigheten

769 676

±0

1:4

Sameskolstyrelsen

58 003

±0

1:5

Utveckling av skolväsendet och annan pedagogisk verksamhet

4 797 193

±0

1:6

Statligt stöd till särskild utbildning i gymnasieskolan

315 218

±0

1:7

Maxtaxa i förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet, m.m.

3 903 000

1 000 000

1:8

Bidrag till viss verksamhet inom skolväsendet, m.m.

208 720

±0

1:9

Bidrag till svensk undervisning i utlandet

109 986

±0

1:10

Fortbildning av lärare och förskolepersonal

504 026

±0

1:11

Skolforskningsinstitutet

24 735

±0

1:12

Praktiknära skolforskning

18 543

±0

1:13

Bidrag till lärarlöner

4 875 000

325 000

1:14

Särskilda insatser inom skolområdet

163 418

±0

1:15

Statligt stöd för stärkt likvärdighet och kunskapsutveckling

6 230 000

−6 230 000

1:16

Bidrag till vissa studier

17 525

±0

1:17

Statligt stöd till vuxenutbildning

3 660 422

±0

1:18

Myndigheten för yrkeshögskolan

135 043

±0

1:19

Statligt stöd till yrkeshögskoleutbildning

3 629 123

±0

2:1

Universitetskanslersämbetet

158 416

±0

2:2

Universitets- och högskolerådet

243 365

±0

2:3

Uppsala universitet: Utbildning på grundnivå och avancerad nivå

2 024 767

±0

2:4

Uppsala universitet: Forskning och utbildning på forskarnivå

2 286 199

±0

2:5

Lunds universitet: Utbildning på grundnivå och avancerad nivå

2 338 713

±0

2:6

Lunds universitet: Forskning och utbildning på forskarnivå

2 349 033

±0

2:7

Göteborgs universitet: Utbildning på grundnivå och avancerad nivå

2 367 673

±0

2:8

Göteborgs universitet: Forskning och utbildning på forskarnivå

1 683 952

±0

2:9

Stockholms universitet: Utbildning på grundnivå och avancerad nivå

1 956 642

±0

2:10

Stockholms universitet: Forskning och utbildning på forskarnivå

1 724 084

±0

2:11

Umeå universitet: Utbildning på grundnivå och avancerad nivå

1 574 894

±0

2:12

Umeå universitet: Forskning och utbildning på forskarnivå

1 199 438

±0

2:13

Linköpings universitet: Utbildning på grundnivå och avancerad nivå

1 745 179

±0

2:14

Linköpings universitet: Forskning och utbildning på forskarnivå

1 032 655

±0

2:15

Karolinska institutet: Utbildning på grundnivå och avancerad nivå

794 587

±0

2:16

Karolinska institutet: Forskning och utbildning på forskarnivå

1 684 033

±0

2:17

Kungl. Tekniska högskolan: Utbildning på grundnivå och avancerad nivå

1 392 824

±0

2:18

Kungl. Tekniska högskolan: Forskning och utbildning på forskarnivå

1 772 596

±0

2:19

Luleå tekniska universitet: Utbildning på grundnivå och avancerad nivå

765 899

±0

2:20

Luleå tekniska universitet: Forskning och utbildning på forskarnivå

419 006

±0

2:21

Karlstads universitet: Utbildning på grundnivå och avancerad nivå

762 672

±0

2:22

Karlstads universitet: Forskning och utbildning på forskarnivå

261 982

±0

2:23

Linnéuniversitetet: Utbildning på grundnivå och avancerad nivå

1 193 374

±0

2:24

Linnéuniversitetet: Forskning och utbildning på forskarnivå

358 437

±0

2:25

Örebro universitet: Utbildning på grundnivå och avancerad nivå

891 450

±0

2:26

Örebro universitet: Forskning och utbildning på forskarnivå

289 187

±0

2:27

Mittuniversitetet: Utbildning på grundnivå och avancerad nivå

641 734

±0

2:28

Mittuniversitetet: Forskning och utbildning på forskarnivå

264 093

±0

2:29

Malmö universitet: Utbildning på grundnivå och avancerad nivå

1 065 801

−95 000

2:30

Malmö universitet: Forskning och utbildning på forskarnivå

258 068

±0

2:31

Blekinge tekniska högskola: Utbildning på grundnivå och avancerad nivå

294 155

±0

2:32

Blekinge tekniska högskola: Forskning och utbildning på forskarnivå

105 476

±0

2:33

Mälardalens högskola: Utbildning på grundnivå och avancerad nivå

691 524

±0

2:34

Mälardalens högskola: Forskning och utbildning på forskarnivå

132 056

±0

2:35

Stockholms konstnärliga högskola: Utbildning på grundnivå och avancerad nivå

213 734

52 549

2:36

Stockholms konstnärliga högskola: Konstnärlig forskning och utbildning på forskarnivå

52 549

−52 549

2:37

Gymnastik- och idrottshögskolan: Utbildning på grundnivå och avancerad nivå

121 873

±0

2:38

Gymnastik- och idrottshögskolan: Forskning och utbildning på forskarnivå

39 747

±0

2:39

Högskolan i Borås: Utbildning på grundnivå och avancerad nivå

575 147

±0

2:40

Högskolan i Borås: Forskning och utbildning på forskarnivå

89 866

±0

2:41

Högskolan Dalarna: Utbildning på grundnivå och avancerad nivå

483 805

±0

2:42

Högskolan Dalarna: Forskning och utbildning på forskarnivå

88 454

±0

2:43

Högskolan i Gävle: Utbildning på grundnivå och avancerad nivå

528 496

±0

2:44

Högskolan i Gävle: Forskning och utbildning på forskarnivå

110 977

±0

2:45

Högskolan i Halmstad: Utbildning på grundnivå och avancerad nivå

456 042

±0

2:46

Högskolan i Halmstad: Forskning och utbildning på forskarnivå

80 509

±0

2:47

Högskolan Kristianstad: Utbildning på grundnivå och avancerad nivå

456 297

±0

2:48

Högskolan Kristianstad: Forskning och utbildning på forskarnivå

70 141

±0

2:49

Högskolan i Skövde: Utbildning på grundnivå och avancerad nivå

366 811

±0

2:50

Högskolan i Skövde: Forskning och utbildning på forskarnivå

57 261

±0

2:51

Högskolan Väst: Utbildning på grundnivå och avancerad nivå

423 937

±0

2:52

Högskolan Väst: Forskning och utbildning på forskarnivå

77 740

±0

2:53

Konstfack: Utbildning på grundnivå och avancerad nivå

179 761

20 487

2:54

Konstfack: Konstnärlig forskning och utbildning på forskarnivå

20 487

−20 487

2:55

Kungl. Konsthögskolan: Utbildning på grundnivå och avancerad nivå

69 450

11 399

2:56

Kungl. Konsthögskolan: Konstnärlig forskning och utbildning på forskarnivå

11 399

−11 399

2:57

Kungl. Musikhögskolan i Stockholm: Utbildning på grundnivå och avancerad nivå

144 329

20 620

2:58

Kungl. Musikhögskolan i Stockholm: Konstnärlig forskning och utbildning på forskarnivå

20 620

−20 620

2:59

Södertörns högskola: Utbildning på grundnivå och avancerad nivå

478 043

−55 000

2:60

Södertörns högskola: Forskning och utbildning på forskarnivå

93 612

±0

2:61

Försvarshögskolan: Utbildning på grundnivå och avancerad nivå

39 182

±0

2:62

Försvarshögskolan: Forskning och utbildning på forskarnivå

21 518

±0

2:63

Enskilda utbildningsanordnare på högskoleområdet

3 773 958

±0

2:64

Särskilda utgifter inom universitet och högskolor

2 230 797

±0

2:65

Särskilda medel till universitet och högskolor

471 718

±0

2:66

Ersättningar för klinisk utbildning och forskning

2 733 676

±0

2:67

Särskilda bidrag inom högskoleområdet

72 580

±0

3:1

Vetenskapsrådet: Forskning och forskningsinformation

6 995 846

−100 000

3:2

Vetenskapsrådet: Avgifter till internationella organisationer

420 061

±0

3:3

Vetenskapsrådet: Förvaltning

183 119

±0

3:4

Rymdforskning och rymdverksamhet

1 117 356

300 000

3:5

Rymdstyrelsen: Förvaltning

40 796

±0

3:6

Institutet för rymdfysik

57 273

±0

3:7

Kungl. biblioteket

419 797

±0

3:8

Polarforskningssekretariatet

49 663

±0

3:9

Sunet

49 183

±0

3:10

Överklagandenämnden för etikprövning

5 381

±0

3:11

Etikprövningsmyndigheten

43 788

±0

3:12

Nämnden för prövning av oredlighet i forskning

8 309

±0

3:13

Särskilda utgifter för forskningsändamål

88 995

±0

4:1

Internationella program

81 589

±0

4:2

Avgift till Unesco och ICCROM

30 886

±0

4:3

Kostnader för Svenska Unescorådet

10 787

±0

4:4

Utvecklingsarbete inom områdena utbildning och forskning

52 143

±0

99:1

Stöd till glesbygdsskolor

±0

370 000

99:2

Slopat karensavdrag för förskolepersonal

±0

80 000

99:3

Utökning av SYV grundskola och gymnasieskola

±0

125 000

99:4

Slopat karensavdrag för grundskollärare och fritidspersonal

±0

80 000

99:5

Inrättande av jourklasser

±0

700 000

99:6

Utökad personaltäthet fritidshem

±0

450 000

99:7

Teknikbrygga

±0

300 000

99:8

Ökad lärartäthet och fler undervisningstimmar högre utbildning

±0

250 000

99:9

Avskaffat produktivitetsavdrag

±0

430 000

99:10

Nationella prov i lärarutbildningen

±0

25 000

99:12

Satsning på ett nytt strategiskt forskningsanslag riktat mot kärnenergiforskning

±0

100 000

99:13

Skolhälsovård

±0

305 100

Summa

92 077 789

−1 339 900

1:2 Statens skolinspektion

 

Förslag 2021

Beräknat 2022

Beräknat 2023

Avvikelse från regeringen

300 000

300 000

300 000

Anslaget höjs för att genomföra delar av trygghetsmiljarden med utökning av kontroller, oanmälda besök, övertagande av dysfunktionella skolor med mera.

1:7 Maxtaxa i förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet, m.m.

 

Förslag 2021

Beräknat 2022

Beräknat 2023

Avvikelse från regeringen

1 000 000

1 000 000

1 000 000

Satsningen innebär ett öppet statsbidrag som ska gå till minskade barngrupper, eller andra investeringar i förskolan.

1:13 Bidrag till lärarlöner

 

Förslag 2021

Beräknat 2022

Beräknat 2023

Avvikelse från regeringen

325 000

325 000

325 000

Satsningen innebär ytterligare medel för höjda lärarlöner.

1:15 Statligt stöd för stärkt likvärdighet och kunskapsutveckling

 

Förslag 2021

Beräknat 2022

Beräknat 2023

Avvikelse från regeringen

6 230 000

6 230 000

6 230 000

Denna ospecificerade och ojämlika satsning tas bort i sin helhet och ersätts med konkreta satsningar som gör skillnad, exempelvis trygghetsmiljarden.

2:29 Malmö universitet: Utbildning på grundnivå och avancerad nivå

 

Förslag 2021

Beräknat 2022

Beräknat 2023

Avvikelse från regeringen

95 000

95 000

95 000

Minskningen avser minskad kostnad för administration genom sammanslagning med Lunds universitet.

2:35 Stockholms konstnärliga högskola: Utbildning på grundnivå och avancerad nivå

 

Förslag 2021

Beräknat 2022

Beräknat 2023

Avvikelse från regeringen

52 549

53 020

53 635

Anslaget avser förstärkt grundanslag genom att anslaget för 2:36 tas bort i enlighet med STRUT-utredningens förslag om samlat anslag.

2:36 Stockholms konstnärliga högskola: Konstnärlig forskning och utbildning på forskarnivå

 

Förslag 2021

Beräknat 2022

Beräknat 2023

Avvikelse från regeringen

52 549

53 020

53 635

Anslaget tas bort och adderas till 2:35 i enlighet med STRUT-utredningens förslag om samlat anslag.

2:53 Konstfack: Utbildning på grundnivå och avancerad nivå

 

Förslag 2021

Beräknat 2022

Beräknat 2023

Avvikelse från regeringen

20 487

20 670

20 910

Anslaget avser ett förstärkt grundanslag genom att anslaget för 2:54 tas bort i enlighet med STRUT-utredningens förslag om samlat anslag.

2:54 Konstfack: Konstnärlig forskning och utbildning på forskarnivå

 

Förslag 2021

Beräknat 2022

Beräknat 2023

Avvikelse från regeringen

20 487

20 670

20 910

Anslaget tas bort och adderas till 2:53 i enlighet med STRUT-utredningens förslag om samlat anslag.

2:55 Kungl. Konsthögskolan: Utbildning på grundnivå och avancerad nivå

 

Förslag 2021

Beräknat 2022

Beräknat 2023

Avvikelse från regeringen

11 399

11 501

11 634

Anslaget avser ett förstärkt grundanslag genom att anslaget för 2:56 tas bort i enlighet med STRUT-utredningens förslag om samlat anslag.

2:56 Kungl. Konsthögskolan: Konstnärlig forskning och utbildning på forskarnivå

 

Förslag 2021

Beräknat 2022

Beräknat 2023

Avvikelse från regeringen

11 399

11 501

11 634

Anslaget tas bort och adderas till 2:55 i enlighet med STRUT-utredningens förslag om samlat anslag.

2:57 Kungl. Musikhögskolan i Stockholm: Utbildning på grundnivå och avancerad nivå

 

Förslag 2021

Beräknat 2022

Beräknat 2023

Avvikelse från regeringen

20 620

20 805

21 046

Anslaget avser ett förstärkt grundanslag genom att anslaget för 2:58 tas bort i enlighet med STRUT-utredningens förslag om samlat anslag.

2:58 Kungl. Musikhögskolan i Stockholm: Konstnärlig forskning och utbildning på forskarnivå

 

Förslag 2021

Beräknat 2022

Beräknat 2023

Avvikelse från regeringen

20 620

20 805

21 046

Anslaget tas bort och adderas till 2:57 i enlighet med STRUT-utredningens förslag om samlat anslag.

2:59 Södertörns högskola: Utbildning på grundnivå och avancerad nivå

 

Förslag 2021

Beräknat 2022

Beräknat 2023

Avvikelse från regeringen

55 000

55 000

55 000

Minskningen avser minskad kostnad för administration genom sammanslagning med Mälardalens högskola.

3:1 Vetenskapsrådet: Forskning och forskningsinformation

 

Förslag 2021

Beräknat 2022

Beräknat 2023

Avvikelse från regeringen

100 000

100 000

100 000

Anslagsminskningen avser minskning på grund av att verksamheten är överfinansierad. Pengarna satsas i stället på ett nytt strategiskt forskningsområde.

3:4 Rymdforskning och rymdverksamhet

 

Förslag 2021

Beräknat 2022

Beräknat 2023

Avvikelse från regeringen

300 000

300 000

300 000

Anslaget avser satsning svensk rymdforskning och rymdverksamhet för internationell konkurrenskraft och möjlighet att delta inom olika forskningsprojekt.

99:1 Stöd till glesbygdsskolor

 

Förslag 2021

Beräknat 2022

Beräknat 2023

Avvikelse från regeringen

370 000

380 000

390 000

Stödet innebär en satsning på att skolor i glesbygd, med risk för nedläggning på grund av sviktande elevunderlag, fortsatt ska kunna drivas. RUT 2020:1264.

99:2 Slopat karensavdrag för förskolepersonal

 

Förslag 2021

Beräknat 2022

Beräknat 2023

Avvikelse från regeringen

80 000

100 000

100 000

Satsningen avser slopat karensavdrag för förskolepersonal. RUT 2019:721, samt RUT 2020:911.

99:3 Utökning av SYV grundskola och gymnasieskola

 

Förslag 2021

Beräknat 2022

Beräknat 2023

Avvikelse från regeringen

125 000

125 000

125 000

Satsningen innebär utökning av SYV studie- och yrkesvägledares funktion och utökning av elevernas tillgång till SYV inom grund- och gymnasieskola.

99:4 Slopat karensavdrag för grundskollärare och fritidspersonal

 

Förslag 2021

Beräknat 2022

Beräknat 2023

Avvikelse från regeringen

80 000

100 000

100 000

Satsningen avser slopat karensavdrag för grundskollärare och fritidshemspedagoger. RUT 2019:731, RUT 2020:911.

99:5 Inrättande av jourklasser

 

Förslag 2021

Beräknat 2022

Beräknat 2023

Avvikelse från regeringen

700 000

700 000

700 000

Satsningen ingår i Sverigedemokraternas trygghetsmiljard och avser inrättande av jourklasser för ökad trygghet och ökat elevstöd.

99:6 Utökad personaltäthet fritidshem

 

Förslag 2021

Beräknat 2022

Beräknat 2023

Avvikelse från regeringen

450 000

450 000

450 000

Satsningen avser utökad personaltäthet inom fritidshemsverksamhet med ett maxtak20 barn per fritidspersonal. RUT 2020:1190.

99:7 Teknikbrygga

 

Förslag 2021

Beräknat 2022

Beräknat 2023

Avvikelse från regeringen

300 000

280 000

260 000

Satsningen avser statligt finansierad praktik på en termin, till arbetslösa ungdomar. RUT 2020:929.

99:8 Ökad lärartäthet och fler undervisningstimmar högre utbildning

 

Förslag 2021

Beräknat 2022

Beräknat 2023

Avvikelse från regeringen

250 000

250 000

250 000

Satsningen avser ökning av antalet undervisningstimmar inom vissa högre utbildningar.

99:9 Avskaffat produktivitetsavdrag

 

Förslag 2021

Beräknat 2022

Beräknat 2023

Avvikelse från regeringen

430 000

430 000

440 000

Beloppet avser avskaffande av produktivitetsbidraget, enligt utredningen RUT 2020:1151.

99:10 Nationella prov i lärarutbildningen

 

Förslag 2021

Beräknat 2022

Beräknat 2023

Avvikelse från regeringen

25 000

25 000

25 000

Satsningen avser kostnader för införande av nationella prov inom lärarutbildningarna.

99:12 Satsning på ett nytt strategiskt forskningsanslag riktat mot kärnenergiforskning

 

Förslag 2021

Beräknat 2022

Beräknat 2023

Avvikelse från regeringen

100 000

100 000

100 000

Satsningen avser ett nytt strategiskt forskningsområde inom kärnenergiforskning.

99:13 Skolhälsovård

 

Förslag 2021

Beräknat 2022

Beräknat 2023

Avvikelse från regeringen

305 100

305 100

305 100

Satsningen avser utökning av skolhälsovården i syfte att möta ett ökat behov och att avlasta barn- och ungdomspsykiatrin, BUP.

 

 

Patrick Reslow (SD)

 

Robert Stenkvist (SD)

Michael Rubbestad (SD)

Jörgen Grubb (SD)

Richard Jomshof (SD)

Lars Andersson (SD)

Per Söderlund (SD)

Clara Aranda (SD)